.Allergisesongen er i gang: Nå advarer de om kraftig spredning

02/05/2024 06:53

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
NAAF advarer om kraftig spredning.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) advarer mot kraftig spredning av bjørkepollen, spesielt på Østlandet, men også på Sørlandet og i Møre og Romsdal.

Over en million nordmenn, som sliter med pollenallergi, er berørt av dette. Seniorforsker Hallvard Ramfjord fra NAAF oppfordrer de som er allergiske til å starte tidlig med medisinering for å oppnå best mulig effekt.

Med vårens ankomst har bjørkepollensesongen startet kraftig opp i flere deler av Norge, og kartene viser nå blodrøde områder der bjørkepollen forekommer hyppig. Bjørkepollen er kjent for å være den pollenarten flest nordmenn reagerer på. Det skriver DinSide.

Pollenallergi utløser symptomer som ligner en forkjølelse, inkludert røde, kløende og rennende øyne, nysing, tett og rennende nese.

- Mange vet ikke at lokalbehandling med nesespray og øyedråper kan være svært effektivt, særlig hvis man tar de forebyggende hver dag og kommer i gang et par uker før sesongen begynner. Det fins mange ulike typer lokalbehandling, og det er viktig at du sier fra til legen din hvis du fortsatt har plager, så du kan bytte til noe mer effektivt, har Lill Karin Bondø, øre-nese-hals-spesialist i Aleris, tidligere sagt til DinSide.

Noen kan også oppleve forverrede astmasymptomer som tungpustethet, hoste, slim og pipelyder ved fysisk aktivitet, spesielt utendørs.

Ifølge Bondø, kan slike symptomer også teste positivt for allergi gjennom blodprøver eller prikktest hos en øre-nese-hals-lege, som kan gi råd om videre behandling.

Det anbefales daglig forebyggende lokalbehandling som den mest effektive metoden mot allergisymptomer, og allergitabletter (antihistaminer) kan ha tilleggseffekter.

Ifølge Bondø er allergimedisiner generelt bivirkningsfrie, men ved bivirkninger eller andre medisinske problemer bør dette tas opp med en lege for rådgivning om medikamentbytte eller andre tiltak.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.