Apekopper sprer seg i flere land: Vaksine på vei

20/05/2022 08:11

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et dansk selskap har signert en kontrakt for levering av vaksiner til et ikke navngitt europeisk land.

Helsemyndigheter over hele verden, og spesielt i Europa, har advart om at det potensielt dødelige viruset, monkeypox, på mystisk vis sprer seg spesielt i Europa.

Sykdommen finnes vanligvis bare i Vest- og Sentral-Afrika, men i løpet av den siste måneden eller så er det registrert ni tilfeller i Storbritannia.

Et av symptomene er blener som sprer seg på hele kroppen. / Foto: CDC

Siden den gang har Sverige, Portugal, Spania, USA og Canada registrert flere tilfeller, og fungerende direktør for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet, Siri Laura Feruglio, har uttalt at viruset sannsynligvis vil spre seg til enda flere land i tiden som kommer.

Det er ennå ikke registrert smittetilfeller i Norge, men nå har det danske legemiddelselskapet Bavarian Nordic likevel scoret boksen på utbruddet.

Det skriver TV 2

Selskapet produserer koppevaksinen Imvanex, og onsdag kunngjorde de at de har inngått en avtale med et ikke navngitt europeisk land om tilførsel av vaksinen, noe som førte til en stor økning i deres andel.

– Selv om omstendighetene rundt de nåværende tilfellene av apepox i Europa ennå ikke er fullstendig avklart, er hastigheten som disse har utviklet seg med, samt risikoen for at ytterligere infeksjoner kan ha oppstått uten å ha blitt sporet, faktorer som krever en rask og koordinert innsats fra myndighetene, sier den bayerske nordiske administrerende direktøren Paul Chaplin i en uttalelse.

Et av tilfellene i Storbritannia kan spores tilbake til Nigeria, men det er ikke kjent hvordan resten har blitt smittet.

Kombinert med det faktum at sykdommen på mystisk vis har spredt seg til flere forskjellige land samtidig, øker bekymringen for at flere mennesker er smittet uten at den har blitt oppdaget.

Det eneste som de fleste av de smittede har til felles er at de er homofile, bifile eller på annen måte har seksuell omgang med andre menn.

Hvis du vil lese mer om utbruddet, symptomene og selve viruset, kan det gjøres ved å klikke her eller på artikkelen nedenfor.