Breivik-rettssaken utsatt på grunn av omstendigheter

22/04/2024 11:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En rettssak i juni skulle avgjøre skjebnen til massemorderen Anders Breivik.

Men nå er saken utsatt til november.

Årsaken er at det må gjøres en ny risikovurdering av Anders Breivik.

Det må være fordi en av psykologene som har vært med på å gjøre den aktuelle risikovurderingen, har startet et forhold til en av advokatene ved Statsadvokaten. 

Det skriver VG .

«Risikovurderingen er av sentral betydning for behandlingen av Breiviks begjæring om prøveløslatelse, og det er viktig for påtalemyndigheten at det ikke er usikkerhet rundt hans rett til en rettferdig rettergang», skriver statsadvokat Hulda Karlsdottir i en epost til VG.

Den handler om psykologen Inni Rein, som har et forhold til advokaten Andreas Hjetland. Tilbake i januar var han statens advokat i saken som Anders Breivik hadde reist mot staten for brudd på menneskerettighetene.

En sak som staten vant.

Det var før denne rettssaken at Rein og Hjetland møttes for første gang. De møttes deretter igjen – ved en tilfeldighet – på et privat arrangement. Her var rettssaken over.

«Vi utvekslet noen ord og siden da har vi holdt kontakten. Først som venner, og så utviklet vi et tettere forhold i løpet av våren», skriver Hjetland i en epost til VG.

Da Anders Breiviks advokat, Øystein Storrvik, ble kjent med forholdet, krevde han at det skulle gjøres en ny risikovurdering av massemorderen. 

«Jeg ble gjort oppmerksom på forholdet mellom Rein og Hjetland av flere personer. De som kontaktet meg reagerte tydelig på denne saken på grunn av hennes sentrale rolle som vitne i rettssaken i januar (...) Jeg ba om at det ble oppnevnt nye sakkyndige og jeg tar til etterretning at statsadvokaten er enig i dette .«

Anders Breivik soner en forvaringsdom på 21 år etter at han drepte 77 mennesker 22. juli 2011.

Først med en bombe i regjeringskvartalet i Oslo, som tok livet av åtte, og deretter med en massakre på øya Utøya, hvor han skjøt og drepte 69 mennesker, hvorav flertallet var ungdommer som deltok i en politisk sommerleir.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.