Chilikrisen: Tørke rammer populær saus

03/07/2023 22:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er dårlige nyheter for alle Sriracha elskere.

Tørke i Mexico har resultert i mangel på chilipepper - spesielt røde jalapeños, som utgjør råvaren til sriracha - noe som har ført til at Huy Fong Foods, produsenten bak den ikoniske sausen, har redusert produksjonen.

"Det er en utfordrende avling å vokse," sa planteforsker Stephanie Walker, som er medlem av Chile Pepper Institutes rådgivende styre, og legger til:

"Jalapeños krever virkelig mye arbeid, da de må destammes for hånd før de blir behandlet."

Den spesielle omsorgen som chilipepper krever, gjør dem ekstra sårbare for ekstreme værforhold, som den vedvarende tørken i Nord-Mexico forårsaket av den utarmede vannforsyningen til Colorado-elven.

"Vanligvis blir pepper dyrket ved vanning," sa Paul Gepts, en avlingsforsker ved University of California, Davis, og la til:

"Men vannforsyningen har gått ned, og hvis du ikke har en viss minimumsmengde vann for å vanne avlingene, med mindre det er regn, vil det ikke være en avling."

Det er fem arter av chili peppers spredt over Amerika, fra Mexico til Bolivia, som har styrken som kreves for Sriracha saus. Noen av disse variantene brukes til andre varme sauser og Sriracha-duplikater.

Men fans av den umiskjennelige grønnkappede sausen kan se forskjellen og holde seg til originalen.

"For Sriracha bestemmer dens spesielle smak og kvalitet virkelig hvordan man har jalapeños, på grunn av den unike smaksprofilen som forbrukerne elsker," sa Walker og la til:

– De veldig krydrede, litt syrlige, nesten sitrusnotene fra chilien.

Phans 55, en vietnamesisk restaurant i Orange County, California, har opplevd mangel på den begrensede Sriracha-forsyningen de siste tre månedene.

"Nå er alt borte," sa Andre Nguyen, som jobber som servitør, og la til at sausen er viktig for en rekke retter, fra pho til ris.

– Smaken av Sriracha er så unik at den er vanskelig å etterligne. Alle foretrekker å ha Sriracha i stedet for et annet forfalsket produkt som prøver å etterligne det, sa han.

Forhandlere på Amazon, eBay og Craigslist hever prisen på hot sauce-flasker til 120 dollar, tilsvarende cirka 820 danske kroner.

En representant for Huy Fong Foods sa i en uttalelse til The Guardian at mens «begrenset produksjon nylig har gjenopptatt», har selskapet «ingen estimater for når tilbudet vil øke», eller når det vil treffe supermarkedhyllene igjen.

Å flytte avlingen til et område som er mindre påvirket av ekstremvær og avle nye varianter av chilipepper som tåler varme og tørke, kan bidra til å unngå fremtidige mangelproblemer. Men det er fortsatt en langsiktig løsning på problemet som akutt påvirker amerikanske hyller.

"Vi vil se disse forstyrrelsene oftere på grunn av klimaendringer," sa Gepts.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.