Dårlig nytt for kongen: Kan miste slottet

11/05/2024 08:16

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Riktignok kan kongen se frem til en «lønnsøkning», men ikke alt er på skinner.

Kong Frederik ble offisielt konge av Danmark 14. januar 2024, da dronning Margrethe II abdiserte etter 52 år på den danske tronen.

I forbindelse med tronskiftet har det danske Folketinget valgt å se nærmere på hvordan økonomien til kongefamilien skal se ut fremover.

Dette har også medført at de har estimert hvor mange slott som bør være tilgjengelig for kong Frederik og dronning Mary.

I dronning Margrethes forrige borgerliste sto det at hun var stilt til disposisjon for syv av statens slott og palasset.

Først og fremst hadde hun tilgang til de fire slottene på Amalienborg slott samt deler av Christiansborg slott. I tillegg hadde hun også fått Amaliegade 18, som er kjent som Det gule palasset.

Det stopper imidlertid ikke her. Hun hadde også fått både Fredensborg slott, Sorgenfri slott, Gråsten slott og Jaktslottet Eremitasjen.

I utgangspunktet har dette også vært tilfelle for kong Frederik, men onsdag ble lovforslaget for kong Frederiks sivilliste offentliggjort. Dette forslaget må stemmes over i Folketinget, og hvis det blir stemt gjennom, må han vinke farvel til et av «sine» slott.

«Det foreslås at de slott og palass m.v. som er stilt til rådighet for dronning Margrethe, stilles til rådighet for kong Frederik d. 10. Dette gjelder imidlertid ikke for Sorgenfri slott, som dermed går over i statens disposisjon, men det forutsettes at borgerlisten fortsatt må ha fire offisielle boliger til rådighet i tilknytning til Sorgenfri slott», heter det i lovforslaget, ifølge B.T.

Sorgenfri slott eies i dag av staten og forvaltes av Kultur- og slottsetaten. Slottet sto ferdig i 1706 og i 1730 gikk det inn i kongefamiliens eie. Det endret seg imidlertid da Fredrik den 7. ga den til staten. Senere ble den gjort tilgjengelig for prins Christian 10.

Selv om slottet også har vært tilgjengelig for dronning Margrethe, har det ikke vært mye brukt. Faktisk har det i flere år vært mer eller mindre tomt.

Den siste beboeren på Sorgenfri slott var prinsesse Elisabeth, som gikk bort i 2018. Derfor er det mange år siden slottet, som ligger like utenfor Kongens Lyngby, har hatt en fast bosatt.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.