Danmark forbyr populær pasta – solgt i Norge

05/07/2024 12:36

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Danmark tilbakekaller flere varianter av populære ramennudler.

Produktene kommer fra det store sørkoreanske selskapet Samyang, hvis pastaprodukter også selges i flere norske dagligvarebutikker.

Nudlene som Danmark har valgt å forby er imidlertid de krydrede og sterkere variantene, som også selges i Norge, men hovedsakelig via nisjeforhandlere på nett.

Det dreier seg om «ekstremt sterke nudler» som den danske ekvivalenten til Livsmedelsverket mener kan forgifte forbrukerne, som nå blir bedt om å kaste produktene. Det skriver Marcusoscarsson.

– Har du kjøpt produktene må du kvitte deg med dem eller returnere dem til butikken der de er kjøpt, understreker tilsynet i en melding.

"Svie og ubehag"

Ifølge danske myndigheter er det chilien som er problemet. Capsaicininnholdet er så høyt at det anses som en helserisiko. I Tyskland har flere barn blitt innlagt på sykehus etter å ha blitt forgiftet da de ble utfordret på sosiale medier til å spise sterke chilichips, lyder argumentet.

– Chili i store mengder utgjør en risiko fremfor alt for barn og skjøre voksne, sier enhetsleder Henrik Dammand Nielsen i Mat- og legemiddelverket.

- Mulige symptomer inkluderer svie og ubehag, kvalme, oppkast og høyt blodtrykk. Derfor krever vi nå at butikkene fjerner produktene fra hyllene sine.

"Danskene tåler ikke sterk mat"

Tilbakekallingen har vakt oppsikt også utenfor Danmarks grenser. Blant annet tar britiske BBC opp saken og viser til en diskusjon som blusset opp der dansker trekkes frem som et folk som ikke tåler sterk mat.

– Jeg hadde en venn fra Danmark som syntes smakløse panerte reker med litt kvernet pepper på var for krydret. Ikke overrasket over at de tror ramennudlene er gift, heter det i en kommentar på Reddit-forumet som har blitt likt flere ganger.

Her er de aktuelle nudlene

Danske myndigheter mener imidlertid at giftalarmen bør tas på alvor. DTU Food Institute har konkludert med at nudelpakkene er helseskadelige.

– Mengden hot chili er enda høyere i de undersøkte nudlene enn i chilichips, noe som tidligere førte til forgiftningsskader blant barn i Tyskland. Derfor er det viktig at foreldre er klar over de ekstreme nudlertypene og unngår dem, sier Henrik Dammand Nielsen.

Samyang-smakene som påvirkes er som følger:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: Fødevarestyrelsen

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.