De farlige konsekvensene av overdosering av vitaminer: Nå advarer farmasøyten

08/03/2024 08:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Å spise for mye vitaminer kan være farlig.

En fersk undersøkelse utført av Verian på oppdrag fra Apotek Hjärtat viser at en stor andel av svenskene bruker ulike metoder for å styrke immunforsvaret, hvorav én av tre svensker tar kosttilskudd.

Undersøkelsen, som inkluderte 2208 deltakere i alderen 18 til 84 år, avslører at svenskene aktivt leter etter måter å forbedre helsen sin på gjennom kosttilskudd og naturlige hjemmemedisiner som hvitløk.

Hovedfarmasøyt ved Apotek Hjärtat, Annika Svedberg, påpeker at et næringsrikt kosthold normalt gir nok vitaminer og mineraler til et effektivt immunforsvar.

Hun understreker i et intervju med Nyheter24 at et allsidig kosthold inkluderer antioksidantrik mat som frukt, grønnsaker, fet fisk og nøtter. Men for de som ekskluderer visse matvaregrupper, som kjøtt og fisk, kan det være nødvendig å ta kosttilskudd.

Svedberg understreker også viktigheten av å følge anbefalte doser for kosttilskudd for å unngå risiko for overdose og dermed potensielle bivirkninger. Spesielt i mørkere årstider kan noen trenge ekstra tilskudd av vitamin D.

Likevel, advarer hun, er det viktig å ikke overdrive inntaket av kosttilskudd.

Overdosering kan være skadelig, spesielt med fettløselige vitaminer som vitamin A og D, som kroppen har vanskelig for å kvitte seg med, i motsetning til vannløselige vitaminer som vitamin C, hvor overskudd vanligvis skilles ut naturlig.

For å unngå bivirkninger og sikre at kosttilskudd brukes riktig, anbefaler Svedberg at du oppsøker farmasøyt eller helsepersonell.

Hennes råd understreker viktigheten av et balansert kosthold og ansvarlig bruk av kosttilskudd for trygt å styrke immunforsvaret.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.