De trodde de hadde kjøpt drømmehuset – så dukket "marerittblomsten" opp i hagen

17/07/2025 07:01

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Mange nye hageeiere får seg en ubehagelig overraskelse når snøen smelter. Hagen viser seg å være dekket av en plante som sprer seg lynraskt og nesten ikke lar seg stoppe.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er lett å la seg lure av en tilsynelatende fredelig vinterhage. Men når våren kommer, kan realiteten slå hardt: en invasjon av lupiner. De lilla blomstene sprer seg raskt og fortrenger alt annet som vokser.

Lupiner har vært forbudt å plante i Norge siden 2016 og står på lista over fremmede arter som truer naturmangfoldet. De spres gjennom frø som kan ligge i jorden i tiår før de spirer.

En hage full av arbeid
Mange bruker utallige timer på å klippe, rive og bære bort plantene. Likevel kommer de tilbake, år etter år. Håndluking, grensakser og kantklippere blir fort en del av hverdagen.

Problemet er at lupiner ikke bare er staute. De endrer jordsmonnet, fortrenger andre arter og skaper ubalanse i økosystemet. Det går også utover insektene, som mister viktige matkilder. Det skriver NRK.

Millionkamp mot en plante
Hvert år brukes millioner av kroner på å bekjempe fremmede arter i Norge, og lupinen er en av de største utfordringene. For å få kontroll må det klippes flere ganger i året, i flere år på rad.

Det er en tidkrevende og demotiverende oppgave. For mange hageeiere er det vanskelig å holde motivasjonen oppe når resultatene uteblir og blomstene stadig vender tilbake.

En felles kamp?
Løsningen kan ligge i fellesskapet. Når flere går sammen om å bekjempe problemet, øker sjansene for å lykkes. Et koordinert løft på lokalt nivå kan være det som skal til.

Lupinene fortsetter å blomstre, men kampen mot dem er langt fra tapt. Med felles innsats og riktig metode kan vi ta naturen tilbake – én klipp om gangen.