Den nylig oppdagede planeten ligner jorden i størrelse og proporsjoner

01/06/2024 20:00

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Planeten må nå undersøkes nærmere.

Det er ikke noe nytt at forskere og astronomer har lett etter planeter som ligner jorden. I mange år har det blitt undersøkt om det kan finnes planeter i universet som ligner jorden i størrelse og proporsjoner.

En internasjonal forskningsgruppe har nettopp publisert en rapport om oppdagelsen av en bemerkelsesverdig eksoplanet ved navn Gliese 12b. Ved hjelp av NASA-satellitter har forskere identifisert denne planeten, som ligger utenfor solsystemet vårt.

Oppdagelsen av Gliese 12b gir nytt håp om muligheten for å finne tempererte planeter der liv potensielt kan eksistere, nærmere Jorden. Det skriver TV 2.

Gliese 12b skiller seg fra mange andre oppdagede eksoplaneter ved å være en steinete planet som mennesker potensielt kan leve på. Den ligger relativt nær Jorden, bare 40 lysår unna, noe som gjør den til en av de nærmeste potensielt beboelige planetene.

Selv om dagens teknologi vil kreve omtrent 225 000 år for å reise til denne planeten, gir dens nærhet forskerne en unik mulighet til å studere den mer detaljert.

Astronom er spent

Astronom Håkon Dahle bemerker at selv om vi ikke står foran en tur til Gliese 12b ennå, er oppdagelsen ekstremt spennende. Han sier: "Selvfølgelig vil det ikke være snakk om å dra dit umiddelbart, men det er interessant å finne en planet som er så nær oss. Astronomisk sett er dette rett i nabolaget."

Planeten går i bane rundt en liten, rød dvergstjerne som har en størrelse på omtrent 27 prosent av solen vår.

Gliese 12b er i en avstand fra sin stjerne hvor flytende vann kan eksistere, noe som er avgjørende for muligheten for liv. Imidlertid vet forskerne ennå ikke om planeten har flytende vann eller en atmosfære.

Uten atmosfære er overflatetemperaturen beregnet til å være rundt 42 grader Celsius, noe som gjør den varmere enn jorden, men kaldere enn Venus.

Størrelsen på Gliese 12b er, i likhet med temperaturen, mellom jordens og Venus, som også er en viktig faktor.

Mindre planeter har ofte ikke nok tyngdekraft til å opprettholde en atmosfære, mens større planeter kan ha en massiv atmosfære og en sterk drivhuseffekt.

I følge PhD-student Larissa Palethorpe, som bidro til studien, kan Gliese 12b hjelpe oss å forstå hvorfor Jorden forble beboelig mens Venus ikke gjorde det.

Forskerne planlegger nå å bruke NASAs James Webb-teleskop for å undersøke hvilke molekyler som er i planetens atmosfære, hvis den har en. Dette vil innebære å fange stjernelys som skinner gjennom atmosfæren og kan gi ytterligere innsikt i planetens potensial til å støtte liv.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.