Matvarer som rosenkål, bønner og brokkoli er forbudt å spise inne i romstasjonen, da å innta dem kan sette både stasjonen og menneskelivene i den i fare.
Disse matvarene er nemlig gassdannende noe som potensielt kan føre til eksplosjoner i den lufttette kapselen 250 mil over jordenkloden.
Vegetarianere produserer mest gass
Grunnen er like komisk som den er livsfarlig: Fis er brennbart. Gasser som hydrogen og metan, som dannes av bakterier i tarmen når maten brytes ned, kan bygge seg opp til farlige nivåer inne i de trange rommene i romstasjonen.
Faktisk har NASA tidligere forsket på tarmgass og dens konsekvenser. På 1960-tallet brukte forskere rektalkateter for å måle hvor mye gass som produseres i tarmen etter inntak av ulike matvarer.
Resultatene viste at personer med metanfri fordøyelse – en egenskap knyttet til forskjeller i tarmbakterier – er de ideelle astronautkandidatene. Vegetarianere, derimot, anses som en høyere risiko, da de ofte produserer mer gass på grunn av cellulose i grønnsakene som kroppen ikke kan fordøye, skriver Unilad.
Må følge en "romdiett"
For å unngå så ubehageligeodører som mulig, og farer fra brennbare gasser, er astronauter pålagt å følge en nøye utviklet "romdiett". Denne dietten reduserer tarmgass og sikrer sikkerheten til menneskene om bord.
"Spirer gjør oss oppblåste og du man vil helst unngå at et mannskap av astronauter skal føle seg dårlige eller risikere eneksplosjon i romstasjonen, forklarer teknologieksperten Maddie Moate.
Forfatter Mary Roach utdyper i boken sin Packing for Mars at en gjennomsnittlige person kan slippe ut opptil tre kopper gass i timen seks timer etter å ha spist grønnsaker. I verdensrommet, hvor det er umulig å "lufte ut", kan dette fort bli en alvorlig utfordring.
Så mens vi på jorden kan spise hvilke grønnsaker vi vil grønnsaker og tåle de potensielle bivirkningene, må astronauter ofre enkelte matvarer for sikkerhetens skyld.
I verdensrommet er det bedre å være på den sikre siden enn å risikere et "big bang".