Denne temperaturen skal du vaske sengetøy på for å få det helt rent

16/05/2024 16:10

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Mange tror at sengetøy må kokes, men det er ikke tilfelle.

En av de mest oversette delene av hjemmerengjøring er sengetøy og riktig vask av dette. Derfor har rengjøringseksperter delt sine beste tips for å sikre at sengetøy blir vasket "korrekt".

Det skriver Express.

Husstander bør ikke sove i sengene sine mer enn syv netter i strekk uten å vaske sengetøyet. For de fleste betyr dette ukentlig vask av laken.

De som har vært sengeliggende og svettet på grunn av influensa eller deler sengen med kjæledyr, må vaske sengetøyet oftere.

I tillegg kan alle som lider av astma eller andre allergier oppleve at hyppigere vask av laken hjelper med å redusere symptomene.

Støvmidd skaper flest problemer

I løpet av natten samler sengetøyet opp døde hudceller, kroppsoljer, svette, virus og bakterier samt støvmidd.

Selv om døde hudceller og svette ikke akkurat høres tiltalende ut, hevdet rengjøringsekspertene hos Fantastic Services at det er støvmidd og deres biprodukter som "skaper flest problemer".

De forklarte: "Støvmidd lever utelukkende av døde hudceller, så de trives i senger og sengetøy. Nesten alle husstander har dem, og hvis det ikke blir gjort rent, kan deres antall nå opp i mange tusen."

Regelmessig vask av laken hjelper imidlertid med å holde antallet støvmidd under kontroll. For å vaske dem "korrekt" har ekspertene delt fem trinn som bør følges.

  1. Sjekk etiketten

Husstander bør holde øye med eventuelle spesifikke pleieanvisninger. Hvis det er noen, må de følges. Ekspertene sa: "Generelt er den beste temperaturen for å vaske sengetøy mellom 30 og 40 grader."

  1. Kjenn vaskemaskinen din

Husstander må vite hva den maksimale belastningen er for maskinen. Ekspertene advarte om at overbelastning av maskinen "belaster motoren", og "laken blir bare rene" hvis de har "mye plass til å bevege seg rundt" i vaskemaskinen.

  1. Bruk riktig innstilling

Noen maskiner har en spesiell innstilling for laken. Hvis det er tilfelle, bør den brukes. Ellers skal man bruke en normal innstilling, med mindre pleieetiketten på lakenet angir noe annet.

  1. Vask laken separat fra annet tøy

Delikat sengetøy "kan bli skadet" ved å blande det med grovere teksturerte tøy, som håndklær. Når du vasker laken og håndklær sammen, er det viktig å huske at håndklær kan skade laken på grunn av deres størrelse og tykkelse.

Tykke stoffer vil forårsake friksjon mellom dem under vaskesyklusen, noe som kan føre til nupper eller riving av det sarte stoffet i lakenene over tid.

  1. Ikke overdriv med vaskemiddel

For mye vaskemiddel kan også "skade" fibrene, noe som resulterer i at sengetøyet slites raskere.

Ekspertene foreslår at du sparer flekkfjernere til anledninger hvor de er nødvendige, og at du sjekker maskinens og vaskemiddelets instruksjoner for å se hvor mye som skal brukes.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.