Dette topper fryktlista: Over 10.800 bilførere anmeldt i fjor

23/05/2025 05:01

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
Ny statistikk viser at nordmenns største frykt i trafikken er rusede sjåfører. Hele 10.848 personer ble anmeldt for ruskjøring i 2024. Les nedenfor hvor fyllekjøring foregår aller mest.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Tall fra Frende Forsikring og Statens Vegvesen viser at kjøring i påvirket tilstand ikke bare skaper stor uro blant bilister, men også er en dødsårsak i mange alvorlige ulykker. En rapport fra ulykkesanalysegruppen i Vegvesenet slår fast at ruspåvirkning er involvert i hver femte dødsulykke på norske veier.

Dette frykter bilistene mest
En ny landsdekkende undersøkelse utført av Norstat våren 2025 viser tydelig hva som skaper mest frykt blant norske bilister. Hele 76 prosent sier de er mest redd for å møte rusede sjåfører i trafikken. Andre forhold som skaper frykt er krevende kjøreforhold som is og dårlig sikt (53 prosent), dyr og vilt i veibanen (50 prosent), og bilister som kjører for fort (40 prosent). Myke trafikanter som fotgjengere, syklister og elsparkesykler skaper bekymring for 36 prosent av de spurte.

Frykten for utenlandske kjøretøy og vogntog gjelder 26 prosent, mens færre oppgir at de frykter politiet (9 prosent), tuneller (5 prosent), motorveisavkjørsler (3 prosent) eller rundkjøringer (2 prosent).

Frykten er reell – og begrunnet
Hele 92 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de frykter én eller flere faktorer på lista. Det som skiller rusede sjåfører fra andre farer, er at man som bilist ikke har kontroll over omstendighetene. Man vet ikke når eller hvor man kan møte noen som kjører i påvirket tilstand, noe som skaper stor utrygghet.

Undersøkelsen bekrefter at rus bak rattet er en vedvarende trussel. Allerede i 2022 og 2023 viste lignende målinger at frykten for rusede bilførere lå helt på topp blant norske bilister.

Omfanget av ruskjøring i Norge
Politiets tall viser at 10 848 personer ble anmeldt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i 2024. Dette tilsvarer nesten 30 anmeldelser hver dag. Likevel mener fagfolk at det reelle tallet på ruskjørere trolig er mye høyere, ettersom mørketallene er store. Mange som kjører i påvirket tilstand blir aldri stoppet eller kontrollert.

Tidligere undersøkelser fra Statens Vegvesen antyder at norske veier hver dag belastes med over 200.000 kilometer kjørt av personer under påvirkning av alkohol. Det reelle problemet kan altså være langt større enn statistikken tilsier.

Her skjer flest anmeldelser
Ruskjøring ble anmeldt i hele landet, men noen politidistrikter skiller seg ut med høyere antall saker. Sør-Øst politidistrikt hadde flest anmeldelser i 2024, med 1848 saker. Øst (1461), Oslo (1271) og Sør-Vest (985) fulgte deretter. Nederst på lista finner vi Finnmark med 226 anmeldelser og Troms med 373.

Her er oversikten:

  • Sør-Øst: 1848

  • Øst: 1461

  • Oslo: 1271

  • Sør-Vest: 985

  • Vest: 956

  • Trøndelag: 898

  • Innlandet: 891

  • Agder: 729

  • Møre og Romsdal: 665

  • Nordland: 514

  • Troms: 373

  • Finnmark: 226

Viktig med nulltoleranse
Tallene understreker behovet for økt bevissthet og nulltoleranse for ruskjøring. Oppfordringen fra flere aktører i trafikksikkerhetsarbeidet er klar: Ser du tegn til at noen kjører i påvirket tilstand, bør du gripe inn eller varsle politiet. Dette kan være forskjellen mellom liv og død.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.