Dødelig delikatesse: Denne retten gir tusenvis aggressiv kreft hvert år

29/04/2025 14:59

Martine

NYHETER
Foto: Wikimedia Commons
En tradisjonell rett i Thailand skjuler en livsfarlig hemmelighet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I det nordøstlige Thailand, der jorda er tørr og fattigdommen utbredt, finnes en kulinarisk mattradisjon som viser seg å være livsfarlig. Det skriver BBC.

Synderen er en rett kalt koi plaa – en rå fiskeanretning som hvert år bidrar til tusenvis av tilfeller av en særlig aggressiv type leverkreft.

Rå fisk og røde maur på menyen
Koi plaa består av små ferskvannsfisk fra elver og innsjøer som finhakkes, blandes med lokale urter, limesaft og levende røde maur, og serveres rå.

Selv om retten er kjent for sin kraftige smak, er den samtidig svært farlig. De rå fiskene bærer ofte på en parasitt som kan føre til utvikling av leverkreft.

“Vi har studert denne sammenhengen i over 30 år,” forteller forsker Banchob Sripa fra Tropical Disease Research Laboratory ved Khon Kaen Universitet.

Han forklarer videre:

“Parasitten kan danne et kjemikalie som trigger kroppens immunforsvar. Over tid fører denne kroniske betennelsen til kreft.”

En stille epidemi
Infeksjon med parasitten er svært utbredt i den thailandske regionen. I noen områder er opptil 80 % av befolkningen smittet – inkludert barn helt ned i fireårsalderen.

Selv om kreften sjelden bryter ut før folk fyller 50, er behandlingsmulighetene begrensede. På det lokale sykehuset får rundt 2 000 pasienter årlig diagnosen gallegangskreft, men bare omtrent 200 kan opereres.

Bærbare ultralydsmaskiner brukes til å screene landsbyboere for infeksjoner, og testene viser at mange eldre fortsatt spiser rå fisk.

“Av og til steker jeg fisken, men noen ganger glemmer jeg det,” innrømmer 61 år gamle Jongluck Laonongkwa, som har leverinfeksjon pågrunn av parasitten.

71 år gamle Kamphan Sapsombat er også rammet. Han får behandling for svulst som ikke kan opereres vekk, og datteren hans forteller at familien for lengst har sluttet å spise rå fisk etter å ha blitt klar over den alvorlige risikoen.

Kampen mot parasitten
For å stoppe spredningen har Banchob Sripa og hans team satt i gang et omfattende informasjonsprogram i landsbyene rundt Lawa-sjøen, der infeksjonen er mest utbredt.

Ved å bruke humor, musikk og samarbeid med lokale ledere, har de lykkes i å spre kunnskap om parasittens livssyklus og viktigheten av å varmebehandle fisk før den spises.

Takket være kampanjen har infeksjonsratene i flere landsbyer sunket til under 10%. Det vil likevel ta tid før krefttilfellene reduseres, men endrede vaner og holdninger blant den yngre generasjonen gir håp for fremtiden.