Dronning Elizabeth er død

08/09/2022 21:50

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den britiske dronning Elizabeth er død. Hun ble 96 år gammel.

Torsdag ettermiddag sendte Buckingham Palace ut en pressemelding. Den uttalte at dronning Elizabeths leger var bekymret for helsen hennes og anbefalte derfor at hun ble overvåket.

"Etter ytterligere evaluering i morges er Dronningens leger bekymret for Hennes Majestets helse og har anbefalt at hun forblir under medisinsk tilsyn," sto det.

Kort tid etter rapporterte flere britiske medier, inkludert BBC, at både barn og barnebarn hadde reist til Balmoral Castle i Skottland for å være sammen med den 96 år gamle dronningen.

Helsen hennes har vært dårlig i en stund, og hun har avlyst flere arrangementer på grunn av helsen sin den siste tiden. 

Torsdag ettermiddag gikk den britiske monarken bort.

"Dronningen har gått fredelig bort på Balmoral i kveld. Kongen og dronningen blir på Balmoral i kveld og kommer tilbake til London i morgen," skrev den britiske kongefamilien på sosiale medier torsdag kveld.

I juni 2022 feiret dronning Elizabeth 70 år på tronen. Dette gjorde henne til den lengstsittende britiske monarken noensinne og den nest lengstsittende i hele verden.

Dronning Elizabeth II ble født 21. April 1926 i Mayfair i London som det første barnet til hertugen og hertuginnen av York. Hennes far overtok tronen etter at hans bror, Edward VIII, valgte å abdisere i 1936. Derfor avanserte hun også som den første i rekken av etterfølgelse til tronen.

Ved sin fars død i februar 1952 ble dronning Elizabeth innsatt som leder av Samveldet og regjerende dronning. Den offisielle kroningen fant imidlertid ikke sted før 2. Juni 1953.

Sammen med sin mann, prins Philip, hertug av Edinburgh, som døde 9. April 2021 i en alder av 99 år, fik hun fire barn: Charles Prinsen av Wales, Anne Prinsessen Royal, Prins Andrew Hertug av York og Prins Edward Jarl av Wessex.