Ekspert på uttalelse fra talskvinne: "Det er ren desperasjon fra Russlands side"

23/04/2024 13:16

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
"Det vil være en høylytt og ydmykende fiasko."

Så rett ut var uttalelsen i helgen fra en fremtredende russisk talskvinne når det gjelder USA og deres støtte til Ukraina. Men spør du en ekspert, er uttalelsen mer et tegn på «desperasjon».

Det skriver VG.

Det var lørdag det kom frem at en etterlengtet militær hjelpepakke til Ukraina ble vedtatt i Representantenes hus.

Pakken dekket mer enn 60,84 milliarder dollar.

Nyheten om hjelpepakken nådde også Kreml, der Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, langet ut, ifølge Reuters.

Hun hevdet blant annet at det er klart at USA ønsker at Ukraina «skal kjempe til siste ukrainer», blant annet med angrep på russisk suverent territorium og sivile.

"Washingtons dypere og dypere nedsenkning i hybridkrigen mot Russland vil bli en høylytt og ydmykende fiasko for USA, som i Vietnam og Afghanistan," sa Zakharova, som fortsatte med å hevde at vanlige ukrainere blir «tvunget til å slakte som 'kanonføde'.»

I tillegg sa talskvinnen også at USA ikke lenger satser på en ukrainsk seier over Russland – men at Washington i stedet håper at Ukraina kan holde ut til det amerikanske presidentvalget i november, da det ser ut til at tidligere president Donald Trump vil kollidere med den nåværende, Joe Biden, i en duell.

Men de sterke uttalelsene kan skjule noe helt annet, sier professor emeritus og Russland-ekspert Kristian Gerner ved Lunds universitet til VG.

Han kaller det «ønsketenkning» fra Moskvas side.

– Moskva håper at Ukraina blir et nederlag for USA. Jeg tolker det som ren desperasjon fra Russlands side, sier han til norske medier.

Han fortsatte med å beskrive den amerikanske hjelpepakken som «veldig viktig» for Ukraina, som den siste tiden har blitt presset tilbake på flere fronter på slagmarken.

– Moskvas uttalelser er desperate. Da Putin beordret en fullskala invasjon for drøyt to år siden, forventet han ikke at USA og Europa skulle hjelpe Ukraina slik de gjorde. Og nå har de igjen trodd at USA trakk seg ut. Derfor kommer disse uttalelsene, sier Gerner til VG.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.