Gjenbruk av plastflasker og plastbeholdere kan være skadelig for helsen, advarer eksperter.
Mange fyller gamle brus- eller vannflasker på nytt, eller bruker isbokser til oppbevaring og oppvarming av mat. Dette bør du være forsiktig med.
Engangsplast kan lekke mikroplast og kjemikalier ved gjenbruk, noe som kan være helseskadelig.
- Jeg liker å sammenligne det med at huden vår stadig mister hudceller, sier Sherri Mason, forsker innen plastforurensning.
Ifølge Washington Post kan mikro- og nanoplast frigjøres fra engangsflasker når de brukes flere ganger. Det samme gjelder plastbeholdere fra hjemlevering av mat.
Slitt plast gir høyere risiko
Matemballasje og kjøkkenutstyr er designet for å begrense utslipp av skadelige stoffer, men slitasje øker risikoen.
"Emballasje som er ødelagt eller slitt kan i større grad avgi stoffer. Dette bør man være oppmerksom på," sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
Håland påpeker også at mikroplast er allestedsnærværende i naturen, og at den kan havne i maten vår.
"Det er behov for mer kunnskap om hvor mye mikroplast som ender opp i matvarer og hvilke helseeffekter dette kan ha."
Oppvarming av plast øker risikoen
Oppvarming av plast i mikrobølgeovn eller oppvaskmaskin kan forverre situasjonen. Høye temperaturer øker utslippet av stoffer fra plasten til maten.
"Disse engangsvarene er ikke laget for å tåle verken mikrobølgeovn eller de høye temperaturene de utsettes for i en oppvaskmaskin," sier Dorte Herzke, seniorforsker ved NILUs avdeling for miljøkjemi og helse, til Sol.no
Herzke forklarer at plastens overflate kan påvirkes slik at den lettere slipper ut både kjemikalier og plastbiter. Dette gjelder alle typer engangsplast.
Mattilsynet anbefaler å unngå å bruke engangsflasker og isbokser til oppvarming.
Behov for mer forskning
Selv om mikroplast er et ungt forskningsfelt, er det usikkerhet rundt hvor farlig dette er for mennesker.
Hun legger til at feil bruk av plastprodukter – som å ignorere bruksanvisninger – kan føre til at skadelige stoffer overføres til maten.
Produsenter og leverandører har ansvar for å gi informasjon om korrekt bruk av plastprodukter. Denne informasjonen skal videreføres til butikker som selger produktene.
Hva kan du gjøre?
For å redusere risikoen, unngå gjenbruk av engangsplast til matoppbevaring og oppvarming. Bruk produkter som er merket som trygge for gjenbruk og oppvarming, og kast engangsplast etter bruk.
Det kan beskytte helsen din og bidra til å redusere eksponeringen for mikroplast og skadelige kjemikalier.