Eksperter frykter ‘tvillingpandemi’

Foto: Shutterstock.com

Eksperter frykter at Europa kan bli rammet av en ‘tvillingpandemi’ ettersom influensa har spredt seg i et høyere tempo enn forventet.

Influensaen har kommet tilbake. Det har vært nær slutten en stund. Den store veksten har ført til at eksperter nå frykter at Europa kan bli rammet av en såkalt «tvillingpandemi». Det skriver Reuters.

Det har vært en særlig høy økning i smitte med influensa siden midten av desember. Infeksjonen har spredt seg i høyere grad enn forventet, ifølge European Centre for Disease Prevention and Control - også kjent som ECDC.

Les også

Fanget på kamera: Mann prøvde å kvele kvinne med skolisser

Det som er spesielt bekymringsfullt er økningen i antall personer innlagt på intensivavdeling med influensa. Den økte i desember måned, og ved utgangen av året var tallet 43.

Selv om dette ikke er et høyt tall, sammenlignet med samme tid året før, er det en stor økning. Samtidig i 2020 ble bare én person innlagt på intensivavdeling over hele Europa.

Det påpekes at årsaken til den økte infeksjonen er at mange land har begynt å lette sine restriksjoner sammenlignet med i fjor vinter, ettersom flere har blitt vaksinert. De mange restriksjonene som er satt på plass har vært rettet mot å bekjempe korona, men de har også hatt en effekt mot influensa.

Veksten av influensa betyr at det er frykt for at Europa kan bli rammet av en «tvillingpandemi». Dette betyr at det vil bli økt infeksjon med influensa samtidig, med onikron-varianten også økende.

Ifølge eksperter kan retur av influensa føre til at flere land i Europa blir påvirket av en influensasesong som er betydelig lengre enn vanlig. Faktisk er det en risiko for at det vil vare helt inn i sommeren.

En ny rapport fra ECDC beskriver også at en «tvillingpandemi» kan føre til økt press på helsetjenester i Europa. I tillegg viser nåværende data at det er en av de mest alvorlige varianter av influensa som er rife i år.

Les også