En av historiens varmeste dager har blitt målt: Det er katastrofalt

23/06/2022 12:21

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Crazy høye temperaturer ble målt i Midtøsten her om dagen, og dette har fått flere eksperter og organisasjoner til å utløse alarmen.

Det har sannsynligvis ikke krysset nesen din som store deler av Europa har opplevd - og opplever - uvanlig høye temperaturer.

Land som Spania, Frankrike, Tyskland og Storbritannia har slått temperaturrekorder de siste dagene med temperaturer på opptil 43 grader.

Selv om det kan høres fint ut med sommervarme, ifølge flere eksperter og organisasjoner, er det et faresignal at klimaet virkelig er på vei i feil retning, og nå har noen temperaturmålinger i Iran virkelig gjort alvoret klart.

Ifølge Unilad har flere eksperter uttalt dette på toppen av en historisk høy temperaturmåling på 52,2 grader i havnebyen Abadan i det sørvestlige Iran. 

Målingene er de høyeste over hele verden i år og en av de høyeste temperaturene noensinne målt i historien.

Samtidig nådde termometrene også over 50 grader flere andre steder i Midtøsten, og dette har nå ført til at eksperter har slått alarm.

Advarsler ignoreres

De høye temperaturene, som ble målt 20. juni, er en klar advarsel om at klimaet kommer på avveie, men ifølge FNs generalsekretær Antonio Guterres har verden mottatt lignende advarsler fra ‘Moder jord’ før, men ingen har svart med annet enn tomme løfter.

– Noen regjerings- og næringslivsledere sier én ting, men de gjør en annen. Kort sagt: De lyver. Og resultatet blir katastrofalt, sa han tilbake i april.

Ifølge Guterres er planeten vår allerede farlig nær vippepunkter, noe som kan føre til voldelige og irreversible klimaendringer.

Han har også hevdet at regjeringer og selskaper som avgir mye CO2 ikke 'bare vender et blindt øye' da de i stedet 'kaster ved på spill', og mandagens farlig høye temperaturavlesninger må dessverre sies å være bevis på det.

De 52,2 grader målt i Iran mandag er bare 2,2 grader fra den varmeste dagen i historien, som ble målt i Death Valley i USA i 2020. 

Den varmeste temperaturen som noen gang er målt i Europa er 50 grader, og som de fleste andre varmerekorder ble den målt i løpet av de siste årene.

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.