Endelig avklart: Dette står bokstavene i IKEA for

12/05/2024 16:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Heller ikke alle er klar over at deres logo ikke alltid har vært blå og gul.

Vi har alle hørt om boliginnredningsfirmaet IKEA, butikken tilbyr et bredt utvalg funksjonelle boligvarer til en overkommelig pris.

I tillegg er en tur i IKEA litt av en begivenhet med deres faste stioppsett som tar kundene gjennom butikken deres på en guidet tur. Det skriver The Sun.

Men har du noen gang lurt på hva disse fire enkle bokstavene egentlig betyr?

Enten du kaller det eye-kea eller ick-ea her er hva bokstavene egentlig står for.

Det viser seg at bokstavene står for initialene til IKEA-gründeren og en landsby han vokste opp i nærheten av.

IKEA er oppkalt etter initialene til grunnlegger Ingvar Kamprad, Elmtaryd, gården der han vokste opp, og Agunnaryd, landsbyen i nærheten.

Startet med fyrstikker

Ingvar Kamprads visjon startet med en gnist...noen kamper for å være presis.

I 1931 begynte femåringen å selge fyrstikker, som da var en vesentlig gjenstand i ethvert hjem.

Den lille gründeren innså snart at det var mulig for ham å selge mer enn bare fyrstikker. For å nå så mange kunder som mulig, syklet han morens sykkel til gårder i nærheten.

Ingvar begynte å selge fisk, julekort, løv og hagefrø, gjenstander som bønder han bodde i nærheten vanligvis ville slite med å finne.

Da han gikk på internat som 14-åring, holdt Ingvar et lager av penner, klokker, lommebøker og belter under sengen for å selge til klassekameratene.

Ikke alltid vært blå og gul

Det var først da virksomheten begynte å ta fart at den svenske gründeren spurte om kundene hans var interessert i å kjøpe møbler og kommuniserte gjennom brosjyrene hans. Svaret... det var de absolutt.

Fra da av satset Ingvar på å produsere rimelige møbler for vanlige folk.

Og her er et annet frekt faktum: De kjente blå og gule fargene vi alle kjenner var ikke alltid butikkens logofarger.

Da merket startet i 1951, var hovedfargene brunt og hvitt. I 1967 endret merket logofargene til svart og hvitt.

I 1981 var IKEAs logo rød og hvit. Det var først i 1983 at IKEAs logo begynte å bære de gule og blå fargene som vi alle kjenner.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.