Ernæringsekspert med gode nyheter til nordmenn som drikker øl

14/05/2024 21:01

Redaktionen

Nyheter
Hvis du er glad i øl, vil denne ernæringseksperten gi deg god samvittighet.

Den bulgarske ernæringseksperten, professor Donka Baykova, har uttalt seg til det bulgarske mediet BGNES om alkohol og kalorier.

I den forbindelse kommer hun med noen spennende betraktninger om blant annet øl, som mange nordmenn nok vil sette pris på å lese. Først ser hun på andre typer alkohol.

“Cocktailer er veldig kaloririke, mens øl er rik på mineraler og vitaminer og skåner vekten mest. Til måltidene anbefales fisk, frukt og grønnsaker samt magert kjøtt. Is til dessert bør være laget av kvalitetsprodukter og naturlige ingredienser,” uttaler ernæringsekspert professor Donka Baykova til BGNES.

“På varme dager, når man slapper av etter arbeid, vil folk ofte gjerne drikke noe lettere med lavt alkoholinnhold, fordi høye alkoholprosenter ikke er passende i sommervarmen – det vet alle. Disse drikkene produserer varme, inneholder tomme kalorier og gjør kroppens varmeregulering vanskeligere. Mange velger moderne cocktailer, som er en kunst innen matlaging og har blitt populære i mange land,” forklarer ernæringseksperten.

Hun presiserer imidlertid at cocktailer er veldig kaloririke og advarer mot overforbruk.

“Sukkerholdige produkter og cocktailer har mange flere kalorier enn vanlige drikker. For eksempel har 100 milliliter brennevin, som klassisk vodka, 230 kalorier. I cocktailer tilsettes ofte 50, 30 eller 25 milliliter vodka, men tilsetningen av sukker fra frukt eller sirup gir ekstra glukose og fruktose, altså enkle sukkerarter, så det totale kaloriinnholdet må tas i betraktning,” kommenterer Baykova.

Øl skader vekten minst

Nå kommer den gode nyheten til folk som er glad i øl.

Hun understreker at øl er den typen alkohol som skader vekten minst.

“To glass vin, uansett om det er hvitt eller rødt, tilsvarer kalorimessig 100 milliliter brennevin, uansett om det er vodka, brennevin eller whisky, hvilket igjen tilsvarer 500 milliliter lyst øl – alt dette inneholder 230 kilokalorier. Et glass øl på 330 milliliter har omtrent halvparten så mange kalorier,” vurderer professor Donka Baykova.

Hun legger til at øl er rik på B-vitaminer og mineraler og har en lett humørforbedrende effekt.

“I Skandinavia, hvor dagene er korte og det er mange depresjoner, er en liten øl på 330 milliliter tillatt for kvinner i lunsjpausen,” forteller Baykova.

“Derfor er lunsjpausene deres litt lengre, nettopp på grunn av denne ølen. Mennene får lov til å drikke 500 milliliter lyst øl, hvilket har en antidepressiv effekt, og et glass øl inneholder færrest kalorier,” påpeker ernæringseksperten.

Her på redaksjonen kan vi ikke bekrefte denne påstanden fra eksperten.

Når det gjelder alkohol på arbeidsplasser, er det opp til den enkelte virksomhet, men det er bestemt ikke vår oppfatning at man i Skandinavia har lengre lunsjpauser fordi man har lov til å drikke øl. – Helt dumt høres det dog ikke ut, så kanskje vi kommer til å foreslå det for redaktøren.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.