Etter 173 år er det over: Carlsberg sier stopp

21/11/2020 11:03

Emma Sletta

Nyheter
Carlsberg ble grunnlagt av J.C. Jacobsen i 1847. Det er 173 år siden. Siden da har noe av bryggeriets øl blitt levert av øl. Men det kan nå være fortiden.

J.C. Jacobsen grunnla Carlsberg i 1847. Eventyret startet i Brolæggerstræde i Indre København, men flyttet senere til Valby.

Vedstarten av dagen har hestevogner levert bayersk øl til folket. Med andre ord, for de siste 173 årene har du vært i stand til å møte promper hester i gatene i København. Men nå kan det være fortiden.

– I dag er en sørgedag, sier bartender Una Helmer på Café Postgaarden i Frederiksberg, som har kontakt med TV 2 Lorry.

Hun sier at Carlsbergs selskap har fortalt oss at de har fått sparken:

– Vi er heldige som har besøk av Carlsbergs bryggerhester og koppene deres med jevne mellomrom. Men nå er det over. Kuskene har nettopp fortalt oss at de har fått sparken."

Samtidig sier hun at hun er lei seg for avgjørelsen, da det er en del av Københavns historie som forsvinner:

"Det er et stykke København historie som forsvinner, og jeg vet hvor populære de er. Alle elsker dem," Una Helmer fortalte TV 2 Lorry.

Kasper Elbjørn, pressesjef i Carlsberg, har bekreftet overfor TV 2 Lastebil at Carlsbergs to siste ansatte har fått oppsigelse.

Bryggerens stall ligger i den gamle delen av Carlsbergbyen i Valby. Dette distriktet gjennomgår store endringer i disse årene, og nå er stallen ansvarlig for turné.

Planen er ikke at den skal avvikles, men bare å bli renovert. Dette krever imidlertid at hestene flyttes i mellomtiden. Av denne grunn var Carlsbergs opprinnelige planer å avslutte de to gjenværende kuber, som utfører daglig arbeid på de fire hestene carlsberg har forlatt.

Vil finne en løsning

Kasper Elbjørn sier til TV 2 Lastebil at de ennå ikke vet hvor de skal flytte hestene. Han understreker imidlertid at de jobber med flere forskjellige modeller, hvorav flere inkluderer at ungene følger hestene.

De fire gjenværende hestene brukes fortsatt til å levere øl til puber og butikker. I dag er det imidlertid bare ved spesielle anledninger at de brukes.

Carlsbergs to ølskjeer, som nå forhåpentligvis får beholde jobbene sine, har begge gjort jobben i mange år - begge som heltidsjobber.

Det er en krevende jobb å være en ølkusk for det store bryggeriet. Når de ikke rir på hestevognene, blir arbeidsdagen brukt i stallen rundt dyrene.