Etter nytt tett samarbeid mellom Putins Russland og Nord-Korea: Ny verdenskrig ulmer som aldri før

24/06/2024 22:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny verdenskrig ulmer som aldri før.

Krigen mellom Ukraina og Russland har virkelig nådd bristepunktet, og tirsdag var også nok en minneverdig dag da Russlands president Vladimir Putin besøkte Nord-Korea for første gang på 24 år.

Et besøk som Russland-forsker ved Syddansk Universitet, Flemming Splidsboel, kalte svært symbolsk:

– Det er veldig symbolsk å vise at de har et gjensidig fordelaktig forhold, sier han til Ekstra Bladet,  og legger til at besøket sender et signal om tett samarbeid og takknemlighet fra Putins side.

Besøket resulterte også i en avtale som absolutt ikke falt i god jord hos Vesten.

Men på den annen side blir USAs fortsatte militære støtte til Ukraina møtt med skarp kritikk fra Nord-Korea.

Mandag uttrykte Pak Jong-chon, en av Nord-Koreas øverste militære ledere, sin bekymring i en uttalelse via det nordkoreanske statlige mediet KCNA.

Han la ikke skjul på at Russlands rett til gjengjeldelsesangrep er legitim, spesielt etter at USA har tillatt Ukraina å bruke amerikanske våpen til å angripe militære mål i Russland.

Ifølge Pak Jong-chon risikerer USA å provosere Russland til harde svar, noe som kan utløse en potensiell «ny verdenskrig».

Bekymringen kommer kort tid etter at Nord-Korea og Russland kom til enighet om gjensidig hjelp i tilfelle et angrep tirsdag.

Beskyldninger fra USA og Sør-Korea om ulovlig våpenhandel mellom Russland og Nord-Korea har blitt avvist av begge land.

Likevel skriver The Washington Post, basert på data fra den amerikanske forskningsorganisasjonen C4ADS, at Russland kan ha mottatt rundt 1,6 millioner artillerigranater fra Nord-Korea.

Internasjonale analytikere mener at den nylige avtalen mellom Russland og Nord-Korea kan bane vei for ytterligere våpenhandel.

Mandag kom Sør-Korea, USA og Japan med en felles uttalelse som fordømte samarbeidet mellom Nord-Korea og Russland. Den sørkoreanske kringkasteren TV Chosun skrev at Nord-Korea planlegger å sende ingeniører og bygningsarbeidere fra militæret til områdene okkupert av Russland i Ukraina.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.