Etterlatt i sjokk: Legenden er død

25/06/2023 21:30

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Mannen bak et av de mest legendariske målene i Belgias VM-historie er død – vennen forlot stedet i sjokk.

Belgisk fotball er rammet av sorg.

Torsdag døde den 57 år gamle legenden Stéphane Demol av hjertestans.

Det melder Het Laatste Nieuws og alle andre belgiske medier.

Anderlecht-legenden hadde slitt med dårlig helse en stund, men belgiske medier utdypet ikke dødsårsaken.

– Vi var gode venner og spilte sammen både i Anderlecht og på landslaget. Han hadde karisma og gjorde fotball mindre kjedelig. Han var emosjonell og turte å si ting som de var, sier Vervoort til Het Laatste Nieuws.

Han erkjenner at nyheten kommer som et sjokk på ham, selv om Demols helse ikke alltid har vært så god.

Vervoort kom til storklubben i 1987 og tilbrakte en enkelt sesong med Demol, som deretter flyttet til Bologna i 1988. Demol hadde vært involvert i de morsomme årene da Anderlecht vant det ene belgiske mesterskapet etter det andre og samtidig nådde UEFA-cupfinalen i 1984 - for øvrig med mange danske stjerner som Morten Olsen, Frank Arnesen og Kenneth Brylle.

Han ble kalt opp til landslaget akkurat da VM i Mexico nærmet seg, og han endte opp med å spille en viktig rolle i de røde djevlenes overraskende suksess da han scoret målet som gjorde det 3-2 i åttendefinalen mot det ellers brølende sterke Sovjetunionen.

Bare mesterlige Maradona kunne stoppe dem
Kampen hadde gått til ekstraomganger da forsvarer Demol plutselig befant seg helt umarkert i boksen, så Frank Vercauterens perfekte innlegg måtte «bare» panoreres inn. Imidlertid la Demol så mye juice og kraft i headingen at Rinat Dasayev ikke engang så røyken før nettmaskene nesten ble revet i to.

Belgierne vant 4-3 og slo deretter ut Spania i kvartfinalen. Bare en legendarisk prestasjon av Diego Maradona i semifinalen kunne stoppe dem før de tapte bronsekampen til de franske europamesterne. For øvrig også etter ekstraomganger.

Demols karriere var volatil med opphold i Bologna, Toulouse, Porto og Standard Liège. Som trener oppnådde han mest suksess som assistent for først Standard Liège og deretter for det belgiske landslaget fra 2006 til 2008 under ledelse av sin gamle lagkamerat René Vandereycken.

Han returnerte deretter til sin rolle som hovedtrener for forskjellige mindre klubber på Kypros og Saudi-Arabia.