Etterretningstjenester: Russland planlegger sabotasje mot Europa

06/05/2024 08:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere europeiske etterretningstjenester har advart sine regjeringer om at Russland planlegger sabotasje mot Europa.

Det skriver Financial Times .

– Vi vurderer at risikoen for statskontrollerte sabotasjehandlinger har økt betydelig, sa Thomas Haldenwang, sjef for den tyske innenlandske etterretningstjenesten, på en sikkerhetskonferanse i forrige uke.

Ifølge etterretningstjenestemenn har Russland allerede begynt å forberede bombeangrep, brannstiftelse og ødeleggelse av infrastruktur på europeisk jord.

Videre sies det at russerne ikke er bekymret for mulige sivile tap i forbindelse med disse aksjonene.

Dette er vurderingene fra tre europeiske land som Financial Times har innhentet.

Det har også vært eksempler på sabotasje i det siste.

Forrige måned sa Tsjekkias transportminister, Martin Kupka, at flere tusen russiske hackerangrep rammet landets jernbaner.

"Det skjedde etter at president Vladimir Putin beordret en invasjon av Ukraina i februar 2022. En hackingkampanje inkluderer angrep på signalsystemer og på nettverk i Tsjekkias statsjernbaner," forklarte han.

I Estland fikk innenriksminister Lauri Läänemets og en journalist bilene sine vandalisert i fjor. Her har også den estiske etterretningstjenesten kunnet knytte de ti pågrepne til Kreml.

– Den åpenbare konklusjonen er at det har vært en reell eskalering av russisk aktivitet, sier Keir Giles, seniorrådgiver i tenketanken Chatham House, og fortsetter:

"Du kan ikke si om det er fordi russerne bruker mer ressurser på det, om de er mer sløsende og blir tatt, eller om vestlig kontraetterretning rett og slett har blitt flinkere til å oppdage og stoppe det." 

NATO har også gitt ut en offisiell uttalelse som uttrykker "dyp bekymring" over det de kaller "ondsinnede aktiviteter" på NATO-alliert territorium.

Her omtaler de det også som en intensivert kampanje fra Russlands side.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.