EU innfører et nytt forbud: Ikke mer baconchips

20/06/2024 10:57

Sofie

Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Smaken av baconchips forsvinner fra hyllene.

Baconchips er for mange en uunngåelig del av filmkvelder og moro på ulike fester. Selv om vi alle vet at chips ikke er det sunneste valget, er smaken ofte for fristende til å motstå.

Men akkurat denne smaken har vist seg å være spesielt skadelig.

Hvorfor er baconchips så skadelig?

Den europeiske union har besluttet å forby salg av baconchips samt andre produkter som inneholder visse røykaromaer.

Beslutningen, publisert av EU-kommisjonen 24. april 2024, støttes av alle medlemsland og er basert på bekymringsfulle forskningsfunn fra European Food Safety Authority (EFSA). Det skriver Onet.

Røykaromaene, som skapes gjennom pyrolyse, involverer rensing av røyk for å fjerne skadelige komponenter som tjære.

Den resulterende flytende smaken tilsettes deretter maten for å forbedre smaken.

Dessverre har EFSAs studier vist at disse stoffene enten er genotoksiske eller har en ubestemt risiko for genotoksisitet.

Genotoksisitet betyr at et stoff kan skade arvestoffet, noe som kan føre til kreft og andre alvorlige helseproblemer.

EFSA understreker at det ikke kan settes noen trygg grense for inntak av disse stoffene, og derfor er et fullstendig forbud den sikreste løsningen.

Flere produkter er berørt av forbudet

Det nye forbudet rammer ikke bare baconchips, men også andre matvarer som inneholder de skadelige røyksmaksstoffene.

Produsenter må finne alternativer for å forbedre smaken på produktene sine. Når det gjelder å erstatte tradisjonelle røyketeknikker, har bransjen en utfasingstid på fem år, som gjelder produkter som skinke, fisk og ost.

En utfasingstid på to år gjelder for bruk av røyksmak som tilleggssmak. Denne kategorien inkluderer baconchips, men også supper og sauser.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.