Europas statsminister truffet av skudd i attentat

16/05/2024 08:40

Emma

Nyheter
Foto: X
Foto: X
Han er nå innlagt på sykehus.

En sjokkerende hendelse i Slovakia har rystet Europa.

Etter et regjeringsmøte i byen Handlová, nordøst for Bratislava, ble Slovakias statsminister myrdet.

Den slovakiske TV-stasjonen TA3 melder at Fico ble truffet i magen og totalt fire skudd ble avfyrt.

Lubos Blaha, nestleder i det slovakiske parlamentet, bekrefter skytingen overfor det slovakiske nyhetsbyrået TASR.

Ifølge Reuters var Fico ved bevissthet ved ankomst, mens tilstanden hans beskrives som stabil, selv om skadene hans anses som livstruende, ifølge opplysninger fra Slovakias regjeringskontor.

Det skriver Se og Hør.

Et øyenvitne sier til Reuters at han hørte flere skudd og så en mann bli pågrepet av politiet. Bilder fra åstedet bekrefter denne beretningen og viser politiets tilstedeværelse og arrestasjonen av en mistenkt.

Robert Fico, som er 59 år gammel, har vært statsminister i Slovakia ved flere anledninger og tiltrådte senest i oktober 2023. Han representerer det sosialdemokratiske partiet Smer - Sociálna Demokracia. Motivasjonen bak angrepet er fortsatt ukjent, og spørsmålet om hvorfor noen ville angripe statsministeren er fortsatt ubesvart.

Undergraver demokratiet

Reaksjonene på angrepet har vært skarpe og omfattende. Slovakias president Zuzana Čaputová har fordømt det brutale angrepet og ønsket Fico en rask bedring. Tsjekkias statsminister Petr Fiala har også uttalt seg og kalt hendelsen «sjokkerende».

Presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har også reagert sterkt på skytingen. Hun skrev på sosialmedier X at hun fordømmer «det motbydelige angrepet på statsminister Robert Fico» og understreket at «slike voldshandlinger ikke har noen plass i vårt samfunn og undergraver demokratiet».

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.