Europas største: Erstatter disse ansatte med kunstig intelligens

22/06/2023 15:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Redaktører, korrekturlesere og sekretærer står alle i fare for å få sparken hos den tyske avisen Bild.

Den tyske avisen Bild, Europas mest solgte, planlegger å erstatte flere ansatte med kunstig intelligens.

Det opplyser avisens eier, utgiver Axel Springer, i en e-post til de ansatte.

Det er den tyske avisen Frankfurter Allgemeine som har sett e-posten. Der står det at Bild «dessverre må ta farvel med kolleger som har oppgaver i den digitale verden som utføres av kunstig intelligens eller automatiserte prosesser».

Dette gjelder ulike typer redaktører, anmeldere og sekretærer.

Kunstig intelligens har i en årrekke spilt en rolle i journalistikken – for eksempel gjennom stavekontroll og robotgenererte tekster.

Debatten om kunstig intelligens i journalistikken og flere andre bransjer har imidlertid tilspisset seg etter at teknologien har blitt enda mer avansert.

Blant annet kan chatboten ChatGPT, som ble lansert i slutten av november i fjor, skrive avanserte artikler på få sekunder.

Tyske Bild har varslet at de må kutte utgiftene med rundt 100 millioner euro for å sikre fortsatt profitt.

Det betyr også omstrukturering av avisens regionredaksjoner. Det kan føre til et tresifret antall permitteringer, skriver den britiske avisen The Guardian.

Antall regionale redaksjoner skal kuttes fra 18 til 12.

Bild hadde ikke umiddelbart et konkret anslag på hvor mange ansatte som vil ende opp med å bli erstattet av kunstig intelligens.

Andre medier har også eksperimentert med kunstig intelligens. Men flere av dem har også opplevd utfordringer med det, skriver The Guardian.

Teknologinettstedet Cnet lanserte et eksperiment der kunstig intelligens skulle skrive artikler som senere skulle bli vurdert av journalister. Prosjektet ble imidlertid satt på vent fordi over halvparten av artiklene måtte korrigeres for feil.