Farlige alger på vei mot Norge

07/04/2025 20:01

Yvonne

NYHETER
Foto: Bengt Karlson, SMHI / Swedish Meteorological and Hydrological Institute ; Havforskningsinstituttet
Har allerede tatt livet av fisk i Danmark – kan nå Sørlandskysten i løpet av få dager

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En type skadelige alger som nylig har forårsaket fiskedød i Danmark, er nå på vei mot Norge. Det bekrefter Havforskningsinstituttet, som følger utviklingen tett.

Dette ble rapportert gjennom det Nordisk nettverk for overvåkning og varsling av skadelige alger.

"Vi forventer at den vil nå norske farvann om få dager", sier havforsker Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet.

Kan ramme Sørlandet først
Det er algetypen Pseudochattonella som nå driver nordover med havstrømmene. Bilder fra vestkysten av Danmark viser tydelig den røde fargen i vannet – et typisk tegn på algeoppblomstring.

"Foreløpig er det for tidlig å si om den kommer i så store mengder at den utgjør en fare her hjemme", sier Naustvoll i et nyhetsbrev fra Havforskningsinstituttet.

Så langt er det ikke meldt noe som tyder på at algen vil nå Oslofjorden. Derimot peker prognosene på at Sørlandskysten kan være det første norske området som blir berørt.

Farlig for oppdrettsfisk
Ifølge Havforskningsinstituttet er det spesielt oppdrettsanlegg som er i faresonen. Her er fisken innesperret og kan ikke svømme bort fra de skadelige algene.

"Pseudochattonella trives best når det er lite vind og mye sol – akkurat det været vi venter i dagene som kommer", forklarer Naustvoll.

Dersom forholdene blir gunstige nok, kan algen formere seg raskt og skape problemer, også for villfisk i ekstreme tilfeller.

Små og større oppblomstringer av ulike alger er naturlig, men enkelte alger kan være giftige for fisk om oppblomstringen er kraftig nok.  

Sist det var en dødelig oppblomstring av Pseudochattonella var i 1998. Den medførte dødelighet på oppdrettsfisk i Agder og Rogaland.  

"Villfisk slipper i de aller fleste tilfeller unna siden de kan svømme bort fra algene, mens oppdrettsfisken er innestengt i merder og dermed blir mer utsatt", sier Naustvoll. 

Hold øye med havet
Havforskerne følger nøye med på utviklingen, og advarer om at algeoppblomstringer kan skje raskt. Tidligere utbrudd har ført til store tap i oppdrettsnæringen.

Havforskningsinstituttet vil fortsette å overvåke situasjonen og oppfordrer oppdrettere og lokale fiskere til å være oppmerksomme i ukene fremover.

"Vi håper selvsagt at den ikke får fotfeste her, men vi forbereder oss på muligheten", sier Naustvoll.

Foto: Bengt Karlson, SMHI / Swedish Meteorological and Hydrological Institute ; Havforskningsinstituttet