Fem ting du aldri bør etterlate i bilen om sommeren

10/07/2024 08:04

Yvonne Thomsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere av rådene vil overraske deg

Har du alltid et par solbriller liggende i bilen? Så bør du muligvis tenke deg om en ekstra gang og vurdere om du fortsatt synes det er en god ide når du har lest disse fem gode rådene fra bil-ekspert Tim Alcock fra LeaseCar.

Flere af gjenstandene han advarer mot kan bli «farlige» når de utsettes for mye varme, og kan skape problemer hvis de etterlates i en bil for lenge, sier han i en artikkel gjengitt i engelske The Mirror.

Råd nummer 1 – Solkrem
Ingrediensene i solkremen kan brytes ned hvis de utsettes for høy varme i lengre tid. Det vil bety at solkremen ikke beskytter deg mot UV-stråler neste gang du bruker den. Han anbefaler derfor at man unngår å etterlate solkremen i en bil som kan bli varm.

Råd nummer 2 – Medisin
På samme måte bør du aldri etterlate medisin i en varm bil. Emballasjen på medisinen kan fortelle mer om eksakt hvor høy temperatur den kan tåle, men typisk skal medisin som Capol, Anadin og andre smertestillende piller som inneholder paracetamol ikke oppbevares over 25 grader. Hvis de blir liggende for lenge i varmen, kan de bli både ubrukelinge og muligvis også farlige.

Råd nummer 3 – Drikkeflaske
Når det er varmt, er det viktig å drikke mye, men det er ikke alle flasker som tåler varmen like godt. Flasker i metall, glass og plast som ikke inneholder BPA klarer seg fint selv om det er varmt, men hvis du vanligvis drikker vann fra plastplasker som ikke er BPA-fri, bø’r du ikke oppbevare dem i bilen om sommeren. Det skyldes at varmen kan få plastikflasken til å reagere på en måte som bidrar til at giftige kjemikalier som antimon kan slippe ut i vannet. Disse kjemikaliene kan være farlilge for både øyne og hud, og kan på sikt gi potensiell skade på lunger, hjerte og mage.

Metall-flasker kan være fine å oppbevare vann i, men det samme gjelder ikke for bokser med kullsyreholdig drikke som brus. Hvis det blir for varmt, kan boksene eksplodere og etterlate bilen full av brus-flekker.

Råd nummer 4 - Solbriller
Når sola står høyt på himmelen, er bilturen ofte også forbundet med bruk av solbriller. Dog bør du ikke etterlate brillene i bilen en varm sommerdag. Årsaken er at varmen kan få linsene til å vri seg og muligvis også gå istykker. Det samme gjelder for brillestellet i plas som kan vri seg i varmen.


Råd nummer 5 – Telefonen
Til slutt anbefaler Tim at man alltid husker å ta telefonen med ut av bilen. Temperaturen i en bil som står parkert i solen kan stige til nesten det dobbelte av temperaturen utenfor, og det kan bety dårlig nytt for batterien på telefonen som har stor sjanse for å bli overopphetet.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.