Flåttsesongen starter snart: Med disse 3 plantene vil du holde dem borte fra hagen

13/04/2024 16:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Tre spesielle planter hjelper til med å holde de små blodsugerne i sjakk.

Med slutten av den første vårmåneden nærmer tiden seg da vi må være ekstra oppmerksomme på flåtten når de begynner å bli aktive.

Disse små parasittene utgjør en risiko ved å kunne spre sykdommer som borreliose og TBE til både mennesker og dyr, noe som understreker viktigheten av forebyggende tiltak.

Det er allment kjent at en jevnlig sjekk av egen kropp for flått er avgjørende for å kunne fjerne dem raskt. Mindre kjent er imidlertid at visse planter effektivt kan avverge disse parasittene.

Ifølge det tyske mediet Chip finnes det planter hvis naturlige dufter virker avskrekkende på flått, noe som gjør dem ideelle å plante i hagen for å redusere forekomsten av flått.

En slik plante er kjerringrokk, som fungerer som en naturlig flåttbarriere på grunn av sin aroma, som er svært frastøtende for disse krypene.

Lavendel er en annen plante som med sin karakteristiske duft, takket være eteriske oljer som linalool og linalylacetat, er effektiv mot flått ved å påvirke nervesystemet deres slik at de unngår områder med lavendel.

Til slutt er rosmarin også en sterk motstander av flått, der plantens sterke duft irriterer disse parasittene og forstyrrer deres sanseoppfatning.

Gjør det alltid

Selv om disse plantene kan hjelpe i kampen mot flått, er de ikke en komplett løsning på problemet.

Derfor er det kritisk å alltid foreta en grundig sjekk av kroppen for flått, uavhengig av hvor trygg du føler deg i din flått-frie hage. Skulle du bli bitt, er det viktig å oppsøke lege.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.