Flyselskapene advarer: Reisetrøbbel i Europa

09/07/2024 12:16

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flykaos truer sommerferien.

Fellesferien er så vidt i gang, og allerede har mange nordmenn støtt på problemer i den europeiske flytrafikken. Mangelen på både fly og flyplassansatte skaper utfordringer, og flere flyreiser har blitt kansellert.

Norwegian og 16 andre flyselskaper i «Airlines for Europe» (A4E) har nå hevet alarmen. De uttrykker sterk bekymring for forsinkelser i luftrommet over Europa i de kommende sommerukene.

Dette har ført til at de har sendt et brev til EU-kommisjonen for luftfart, hvor de uttrykker bekymring for de mange forsinkelsene som koster selskapene millioner av kroner hvert år. Forsinkelsene påvirker både strengt tildelte landing- og avgangstider (slottider) og medfører krav om erstatning og kompensasjon til passasjerene.

Det danske reisenettstedet Check-In rapporterer om dette varselbrevet, ifølge DinSide.

A4E består blant annet av de nordiske selskapene Norwegian, Finnair, Icelandair og Sunclass, samt 13 andre flyselskaper. SAS har foreløpig valgt å stå utenfor denne organisasjonen.

Ifølge Check-In har flyselskapene opplevd en dramatisk økning i forsinkelser siden slutten av juni, til tross for økt innsats for å forbedre punktligheten. I perioden fra 26. til 30. juni rapporterte de 17 medlemmene av A4E om til sammen 900 000 minutter med forsinkelse, som påvirket over 36 000 flyavganger. Dette tilsvarer daglig 5000 forsinkede flyvninger, eller over 200 i timen.

Disse forsinkelsene har berørt seks millioner passasjerer, hvor nesten en fjerdedel av forsinkelsene skyldes ATC-relaterte (Air Traffic Control) problemer. A4E har tidligere uttalt at 2023 var det verste året for flyforsinkelser på to tiår, til og med verre enn 2019 da flere fly var i luften.

"På den travleste tiden av året med tanke på flyreiser er ATC fortsatt årsaken til at nesten en fjerdedel av flyforsinkelser i Europa gjør en vanskelig situasjon verre."

A4E påpeker at kombinasjonen av dårlig vær og redusert kapasitet blant flygeledere, sammen med dårlig koordinering mellom nasjonale lufttrafikktjenester, har forverret situasjonen unødvendig.

Flyselskapene oppfordrer nå de reisende til å være forberedt på risikoen for forsinkelser gjennom hele sommerferien.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.