Flysikkerheten i fare: Stenger stor flyplass

18/04/2024 10:05

Emma

Nyheter
obs
obs
Flyplassen er midlertidig stengt. Flysikkerheten er i fare og risikonivået er hevet.

Indonesias Sam Ratulangi internasjonale lufthavn har blitt beordret stengt i ett døgn etter at en askesky fra et vulkanutbrudd i nærheten gjorde det utrygt å fly.

Det meldte Indonesias transportdepartement torsdag morgen norsk tid.

Ruang-vulkanen, som stiger opp fra havet nesten 100 kilometer nordøst for flyplassen, brøt ut tirsdag og sendte en mer enn 1,6 kilometer høy askesøyle opp i luften.

Sam Ratulangi internasjonale lufthavn ligger på den nordøstlige spissen av øya Sulawesi.

Det er den internasjonale flyplassen i landet som er nærmest en vulkan.

Vulkanutbruddet fikk landets myndigheter til å heve risikonivået til det høyeste nivået. Myndighetene advarte om at falt materiale kan utløse en tsunami.

Flyplassen startet stengingen allerede onsdag kveld lokal tid, og åpner igjen torsdag kveld lokal tid.

Vulkanutbruddet har også gjort det nødvendig å evakuere folk som bor i nærområdet.

Indonesiske myndigheter opplyser at de torsdag ettermiddag lokal tid jobber med å evakuere 11.000 mennesker som bor på sørvestsiden av øya Tagulandang, som ligger bare én kilometer nord-øst for vulkanen.

Jandry Paendong, en tjenestemann fra de lokale nødetatene, sier at folk i nærområdet allerede har begynt å flykte selv.

– I går kveld begynte folk selv å forlate stedet uten retning. Dette er på grunn av vulkanutbruddet og materiale som små steiner som faller ned. Så folk sprer seg for å finne veier bort fra stedet, sier Jandry Paendong.

Han forteller at 20 ansatte hjelper til med evakueringsarbeidet.

Det skjer med båter fra kysten av Tagulandang.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.