Forbrukerrådet reagerer: Slik bruker meta dine personlige data

06/06/2024 08:53

Sofie

Nyheter
Foto: Jirapong Manustrong / Shutterstock.com
Foto: Jirapong Manustrong / Shutterstock.com
Meta's kontroversielle KI-grep som kan påvirke deg.

Den siste tiden har brukere av Facebook og Instagram mottatt varsler fra Meta om at selskapet fra 26. juni vil benytte brukernes bilder og innlegg til å trene sine KI-modeller.

Forbrukerrådet har reagert kraftig på dette og har nå klaget selskapet inn til Datatilsynet for brudd på personopplysningsloven, ifølge en pressemelding fra Forbrukerrådet.

Hvis brukere ønsker å unngå at deres data brukes til selskapets KI-trening, må de aktivt søke om unntak. Det skriver DinSide.

"Meta mangler lovlig grunnlag til å behandle brukernes personopplysninger til å trene opp KI-modeller. At selskapet i tillegg med overlegg har gjort det vanskelig å takke nei er også etter vår mening klart i strid med kravene i loven," sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet ber Datatilsynet om å undersøke lovligheten av Metas praksis og sørge for at selskapet følger lovpålagte krav.

"Dette haster, da det ikke er noen vei tilbake når selskapet først har begynt å trene modellene på brukernes innhold," sier forteller Lise.