Foreldre får lang fengselsstraff i historisk kjennelse

17/04/2024 11:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
To foreldre er funnet skyldig i uaktsomt drap etter at sønnen drepte fire elever på en skole i 2021. Dette har aldri skjedd før.

Foreldrene til Ethan Crumbley, som i 2021 skjøt og drepte fire elever ved Oxford High School nær Detroit, vil bli dømt til 10 til 15 års fengsel.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Jennifer og James Crumbley er USAs første foreldre til et barn som begikk en skoleskyting for å bli dømt for barnets handlinger.

Flere av familiene til ofrene ved Oxford High School snakket med foreldrene før straffeutmålingen og sa at barnas blod var på hendene.

De ble funnet skyldige i uaktsomt drap i henholdsvis februar og mars i år, etter å ha kjøpt et halvautomatisk håndvåpen i julegave til sønnen kort tid før skoleskytingen.

Den gang kalte danske TV 2s USA-korrespondent, Lotte Mejlhede, avgjørelsen «historisk».

På skytebanen

Gjennom foreldrenes rettssaker tidligere i år har de begge blitt anklaget for å ignorere at sønnen hadde psykiske problemer.

Jennifer Crumbley hadde også tatt med seg sønnen til en skytebane kort tid etter kjøpet av våpenet.

Begge foreldrene har tidligere erklært seg ikke skyldige, og i dag forsikret de nok en gang om at de aldri kunne ha forestilt seg at sønnen skulle gjøre det han gjorde.

Men dommeren understreket at foreldrene ikke gjorde nok for å unngå skoleskytingen.

- Foreldre forventes ikke å være synske. Men disse dommene handler ikke om dårlig foreldreskap.

– Disse dommene bekrefter gjentatte handlinger, så vel som unnlatelser, som kunne ha stoppet det løpske toget, sa dommer Cheryl Matthews, som avsa dommen.

Sønnen soner livstidsdom

Begge foreldrene er allerede fengslet i 28 måneder, noe som gjelder deler av straffen.

Dommen på 10 til 15 år betyr at foreldrene etter å ha sonet ti år kan søke om prøveløslatelse.

Hvis de blir nektet, kan de maksimalt sone 15 år totalt, skriver nyhetsbyrået AP.

Sønnen Ethan, som var 15 år da han begikk skoleskytingen, soner en livstidsdom han fikk i 2021.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.