Forskerne forbauses: Har funnet skapning som "eldes baklengs"

02/11/2024 18:59

Yvonne

NYHETER
Foto: Joan J. Soto-Angel
Foto: Joan J. Soto-Angel
Funnene som ble gjort ved Universitetet i Bergen, tyder på at omvendt livssyklus kan være mer vanlig enn tidligere antatt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Dyrs livssyklus følger vanligvis et velkjent mønster, som finnes i utallige varianter: De fødes, vokser, reproduserer seg, dør og gir plass til neste generasjon.

Derfor ble forskerne ved Universitetet i Bergen svært overrasket da de oppdaget at en spesiell type manet kunne reversere aldringen og gå fra å være et voksent individ til å bli en larve igjen.

Dette kan åpne døren til mange viktige oppdagelser, sier en av forskerne i en pressemelding fra universitetet.

Oppsiktsvekkende oppdagelse
En ny artikkel publisert i det amerikanske tidsskriftet PNAS avslører en enestående evne til omvendt utvikling hos en ribbemanet. Funnene tyder på at livssyklusplastisitet hos dyr kan være mer vanlig enn tidligere antatt.

Det er bare noen få dyr som er i stand til å avvike fra det generelle prinsippet om aldring. Det mest kjente eksemplet er den «udødelige maneten» Turritopsis dohrnii, som kan gå fra å være en voksen medusa til å bli en polypp igjen.

Nå har forskerne i Bergen funnet nok et dyr som kan gå gjennom den samme fascinerende forvandlingen.

Ble barn igjen
Den oppsiktsvekkende oppdagelsen begynte ved en tilfeldighet. Mens han observerte dyr i laboratoriet, la Soto Angel merke til at en voksen ribbemanet hadde forsvunnet fra et akvarium og tilsynelatende blitt erstattet av en larve. Han og Pawel Burkhardt, gruppeleder ved Michael Sars-senteret ved Universitetet i Bergen, ble nysgjerige og bestemte seg for å forske nærmere på dyret.

De oppdaget at ribbemaneten hadde den ekstraordinære evnen til å skifte form fra voksent individ til larve når den ble utsatt for sult, stress og skade.

"Det var rett og slett fascinerende å være vitne til hvordan de langsomt gikk tilbake til en typisk cydippidlarve, som om de gikk tilbake i tid", forteller Soto-Angel.

"I løpet av flere uker endret de ikke bare morfologiske trekk, men de hadde også en helt annen spiseatferd, som er typisk for en cydippidlarve", forklarer han.

Åpner muligheter
Forskerne mener at opdagelsen kan gi verdifull informasjon om aldring og utvikling hos flere dyr.

"Dette er en veldig spennende tid for oss som vil åpne døren for mange viktige oppdagelser. Det blir interessant å avdekke den molekylære mekanismen som driver den omvendte utviklingen, og hva som skjer med dyrets nervenett under denne prosessen, avslutter han.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Slik har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste 17 årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever kun en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.