For første gang på 20 år: Euroen og dollaren er verdt nesten like mye

12/07/2022 09:15

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På mandag skjedde det noe historisk.

For første gang på 20 år er euroen og dollaren verdt nesten nøyaktig det samme – men bakgrunnen er dessverre noe bekymringsfull.

Det var mindre enn en amerikansk cents forskjell mandag mellom valutakursen på en euro og en dollar, melder CNN.

Nå dagen etter er forskjellen fortsatt minimal.

Ifølge valutakurser.dk koster en amerikansk dollar tirsdag morgen 0,99 euro.

Omregningen er fra tirsdag 12/7-22 kl 9:15 / Foto: Skjermbilde fra Valutakurser.dk

Dette er fordi euroen har mistet 12 prosent av verdien mot dollaren siden årsskiftet - og årsaken er noe bekymringsfull.

Ifølge CNN er det frykten for økonomisk resesjon på bakgrunn av skyhøy inflasjon drevet av den kraftige økningen i energiprisene som har fått euroen til å miste pusten mot dollaren.

Alle disse faktorene kan spores tilbake til en bestemt hendelse og konsekvensene den siden har brakt:

Russlands invasjon av Ukraina 24. Februar.

Delvis, før krigen, var Ukraina en av verdens største produsenter av viktige matvarer som hvete og solsikkeolje. En produksjon som nå bare er en brøkdel av det den var før krigen – med store økninger i prisen på mer mat som følge av dette.

På den ene siden har konflikten mellom Russland og Vesten – inkludert EU – ført til at Vladimir Putins regime dramatisk kutter tilførselen av gass til Europa, som derimot åpent har erklært at de vil gjøre seg uavhengig av russiskprodusert energi.

Lettere sagt enn gjort – i hvert fall på kort sikt. Før krigen kom om lag 40 prosent av gassen i EU fra Russland, og i tråd med usikkerheten om leveranser fra Russland har gassprisene skutt i været.

Elektrisitets- og oljeprisen er også i dag langt over nivået før krigen i Ukraina.

Ettersom denne utviklingen påvirker Europa og eurosonen enda mer enn USA – som ikke var like avhengig av russisk energi før krigen – kan bidra til at euroen taper verdi mot dollaren.

Inflasjonen i eurosonen er i dag på hele 8,6 prosent. I Norge er den 5,3 prosent. Begge er det høyeste nivået på flere tiår.