To uker før nasjonaldagen viser de første prognosene at 17. mai-været i år kan bli alt fra sol og sommer i sør til kuldegrader i nord.
Det skriver NRK.
Værvariasjoner fra nord til sør
I år kan det bli badedraktføre mellom fjord og fjell i Sogn, hvor prognosene antyder så mye som 27 varmegrader – selv om meteorologene påpeker at det er lite sannsynlig. Likevel er det klart at Sogn og omegn kan bli blant de varmeste områdene i landet.
I motsatt ende av temperaturskalaen finner vi Tromsø, hvor prognosene antyder minusgrader og behov for ullundertøy og dunjakke. Langtidsvarselet peker på at store deler av Nord-Norge kan vente seg en kjølig nasjonaldag.
"Normalt" 17. mai-vær – med usikkerhet
Meteorologene mener årets værutsikter er ganske normale for 17. mai, men påpeker samtidig at det fortsatt er for tidlig å si noe sikkert. Langtidsvarselet gir kun indikasjoner, og det er først innenfor de siste tre dagene før 17. mai at prognosene virkelig begynner å stemme.
Et fellestrekk for hele landet ser likevel ut til å være at temperaturene vil ligge mellom 10 og 18 grader – vesentlig kjøligere enn fjoråret, da flere steder opplevde godt over 20 varmegrader.
Tilbakeblikk på fjorårets feiring
I 2024 kunne mange svette i bunadene sine, spesielt i Midt- og Sør-Norge. Steinkjer stakk av med varmerekorden på 26,1 grader, og både Trondheim, Bergen og Kristiansund koste seg i over 20 grader. Til sammenligning ble det langt kjøligere i Kirkenes, med bare 6 grader.
Slike temperaturer ser det ikke ut til at vi får i år – i hvert fall ikke i så store deler av landet samtidig.
Bunadsvær i sikte?
Selv om været i nord kan bli kaldt og det kan komme enkelte regnbyger andre steder, mener meteorologene at årets 17. mai i det store og hele vil by på greit bunadsvær. Ikke for varmt, ikke for kaldt – og mulighet for både sol og litt regn, alt etter hvor i landet du feirer.
Skal du ta på deg bunad, lette sommerklær eller ha regnponchoen klar? Det vet vi mer om når det nærmer seg. Om få dager blir ti-dagersvarselet klart, og deretter kan prognosene finjusteres frem til tre dager før.
Samtidig melder Meteorologene om rekord-april på temperaturfronten - seks fylker i Norge slo alle rekorder, som innlegget nedenfor viser: