Fremtredende lege med råd for å leve lenger: Unngå de fem "P-ene"

10/05/2024 15:40

Henrik R

Nyheter
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Hva er de forbudte fem "P-ene" som vi bør fjerne fra kostholdet vårt hvis vi ønsker å oppnå den ettertraktede lange levetiden?

Valter D. Longo er en italiensk-amerikansk biogerontolog og cellebiolog, kjent for sine studier som foreslår at lang levetid reguleres av lignende gener og mekanismer i mange eukaryote celler.

I en nylig artikkel i New York Times forklarer Longo, som er direktør for USC Longevity Institute i California, at han ønsker å leve 120 til 130 sunne år.

Den italienske livsstilen har i mange år vært ansett som "gullstandarden" for lang levetid, med et fokus på middelhavsdietten, gåturer og sosialisering.

Sardinia i Italia er en av de fem 'Blå Sonene', hvor folk lever lenge i utmerket helse. Leksjonene man kan lære av innbyggerne i Sardinia var i fokus i et av avsnittene i Dan Buettner sin nylige Netflix-dokumentar, Living to 100.

Longo, som ble født og vokste opp i Italia, påpeker at "nesten ingen i Italia følger middelhavsdietten i dag".

Italias ungdom står overfor fedme på grunn av det Longo kaller de "giftige fem 'P-ene' - pizza, pasta, protein, poteter og panert (det vil si brød)", skriver Jason Horowitz.

Longo frykter at selv om italienerne kanskje vil øke deres forventede levetid, vil ikke de årene de lever være sunne, hvis dette mønsteret fortsetter å dominere.

Oppskriften på lang levetid

Hvordan kan dette snus?

Longo, forfatteren av The Longevity Diet, er en forkjemper for middelhavsdietten, som består av plantebaserte matvarer og nøtter. På sin hjemmeside har han sine egne oppskrifter for lang levetid, som inkluderer søtsur sardiner, fylte artisjokker, dolmades og løk i valnøttsaus.

Han forsvarer også en relativt ny idé, kjent som "falsk faste" eller "en diett som etterligner faste".

Dette refererer til å begrense matinntaket, noe som antas å hjelpe kroppen med å oppnå fordelene av faste uten helt å avstå fra mat.

Ifølge Longos hjemmeside omfatter protokollen et kosthold lavt i karbohydrater og proteiner og høyt i fettsyrer.

"Den patenterte Fasting Mimicking Diet lar kroppen forbli i en tilstand av faste, noe som aktiverer et sett med beskyttende tiltak som kroppen har utviklet," forklarer hjemmesiden.

"Dette lar kroppen optimalisere sin ytelse, revitalisere sine celler og trives under krevende forhold," ifølge nettsiden.

Til slutt har forskning både funnet fordeler og ulemper ved periodisk faste, men den fortsatte populariteten viser hvor langt folk vil gå i håpet om å forlenge livene sine.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.