DR: Frykter at sivile russiske fartøy spionerer i Norge

19/04/2023 08:05

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Danmarks Radio skriver onsdag morgen at de russiske spionskipene forbereder en mulig sabotasje.

Minst 50 sivile russiske fartøy som trålere, frakteskip, forskningsskip og yachter kan være i bruk av russisk etterretning til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge.

Det viser et prosjekt NRK har gjennomført

Det siste året har NRK sammen med de nordiske allmennkringkasterne Danmarks Radio (DR), Sveriges Television (SVT) og finske Yle brukt åpne trafikkdata for å kartlegge hvordan russisk skipstrafikk kan bli brukt til spionasje i Norden.

Danmarks Radio skriver onsdag morgen at de russiske spionskipene forbereder en mulig sabotasje mot havvindmøller, gassrør og strømkabler i Norge, Danmark, Finland og Sverige.

– De kan utføre konkrete oppdrag hvor de for eksempel kan legge ut sjøminer og kartlegge rørledninger, kommunikasjonskabler og andre relevante sabotasjemål, sier Åse Gilje Østensen til DR, ekspert på hybride trusler ved den danske Forsvarshøgskolen.

Informasjonen er basert på etterretningstjenester og eksperter som har kartlagt et russisk militært program, hvor de har funnet ut av at målet er sabotasje, ifølge kildene. 

– Det militære programmet er sentralt i Russlands forberedelser til en storkonflikt med Vesten, skriver den danske rikskringkasteren. 

Den russiske ambassadøren skriver til NRK at russiske sjøfolk har rett til å navigere i norsk farvann og avviser at russiske fartøy har gjort noe ulovlig.

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.