Fullastet skip med 3.000 biler og elbiler brenner

09/06/2025 23:01

Hanne

NYHETER
foto: Skjermdump YouTube
foto: Skjermdump YouTube
Et lasteskip med tusenvis av biler står i brann midt ute i Stillehavet. Nå frykter ekspertene at de elektriske bilene ombord gjør det nesten umulig å slukke flammene.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Tirsdag denne uken måtte mannskapet på bilskipet "Morning Midas" hoppe i redningsbåtene utenfor Alaska etter at skipet plutselig sto i full fyr. Skipet, som var på vei fra Kina til Mexico med rundt 3.000 biler ombord, brenner fortsatt flere dager etterpå.

Ifølge rederiet Zodiac Maritime hadde skipet også rundt 750 elbiler og hybridbiler ombord. Disse bilene har store litium-ion-batterier som kan skape voldsom varme hvis de tar fyr – og slike batteribranner er kjent for å være ekstremt vanskelige å stanse. Det skriver Popular Science.

Reddet i siste liten
Brannen ble først oppdaget ved midnatt natt til tirsdag. Mannskapet forsøkte å bekjempe flammene med skipets egne brannsystemer, men måtte til slutt gi opp og sende ut nødsignal. Et nærliggende handelsskip kom til unnsetning og plukket opp alle de 22 om bord i god behold.

Nå driver det brennende skipet omkring i Stillehavet, omtrent 300 nautiske mil sør for Adak i Alaska. Det er foreløpig usikkert hvilke bilmerker som var ombord – og om noen av dem i det hele tatt kan reddes.

Derfor er elbilbranner så krevende
Elbilbranner sprer seg ikke nødvendigvis oftere enn branner i fossilbiler, men når de først oppstår, er de langt vanskeligere å slukke. Batteriene kan nemlig komme i såkalt termisk runaway – en kjedereaksjon som gjør at batteriet antenner seg selv om og om igjen.

Dette kan ta dager å utvikle seg, men når det først skjer, oppstår ekstrem varme som kan smelte omgivelsene. Dessuten kan brannen blusse opp på nytt selv etter at man tror den er slukket.

Skip fulle av biler er ekstra utsatt
På bilskip står kjøretøyene tett i tett, og ventilasjonen er begrenset. Hvis én bil begynner å brenne, kan det raskt spre seg til resten av lasten. Selv avanserte brannsystemer ombord klarer ofte ikke å holde slike storbranner i sjakk.

Dette er dessverre ikke første gang noe slikt skjer: I 2022 sank et annet bilskip i Atlanterhavet etter en voldsom brann. Året etter døde én person i en lignende hendelse utenfor Nederland.

Batteriene blir tryggere – men problemet forsvinner ikke
Bilprodusentene jobber kontinuerlig med å gjøre batteriene tryggere. Nye materialer og bedre overvåkingssystemer gjør at risikoen reduseres. Likevel øker antallet elbiler som fraktes verden over kraftig – og dermed også sjansen for slike hendelser.

Morning Midas følges nå nøye via satellitt, og et spesialistteam er på vei for å forsøke å begrense skadene. Men hva som vil skje med skipet – og de 3.000 bilene ombord – er det ingen som kan si med sikkerhet ennå.