Giftig manet sprer seg i Norge: Ikke rør den

17/07/2025 08:48

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny livsfarlig manet oppdaget i Skandinavia.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sommerens badeliv kan by på mer enn bare sol og saltvann. En liten, men ekstremt giftig manet har nå gjort sitt inntog både i Danmark og Norge – og ekspertene advarer.


En ny trussel i vannkanten
Den såkalte klamremaneten, Gonionemus vertens, stammer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet, men har nå blitt en uønsket gjest i europeiske farvann.

I løpet av den siste tiden er den observert flere steder, blant annet i Øresund og langs sørlandskysten i Norge. Maneten trives i grunt vann, der den skjuler seg i tang og ålegress, og kan være vanskelig å få øye på før det er for sent.

Ikke rør den
Hos Øresundsakvariet i Helsingør havnet maneten ved en tilfeldighet i et nett med brennmaneter. Nå befinner den seg i et akvarium – men det er ikke uten bekymring. Det skriver DinSide

"Den er liten, mystisk og sinnssykt giftig. Den skal man ikke ta på," uttaler akvariechef Jens Peder Jeppesen til danske TV 2. Han legger til at dyrepasserne nå unngår å stikke hendene i vannet med maneten, nettopp på grunn av giften.


Kraftige reaksjoner og helserisiko
Klamremaneten er ikke bare en plage – den kan også være farlig for mennesker. Havforskningsinstituttet advarer om symptomer som sterke smerter, pustevansker, muskelkramper og hevelser ved kontakt.

I følge Helsenorge bør man straks skylle det berørte området med sjøvann og forsiktig fjerne eventuelle tentakler. Ved sterke reaksjoner anbefales det å kontakte lege.


Har etablert seg i Norge
Maneten har vært observert i Norge helt tilbake til 1920-tallet, men etter 2018 har antall rapporterte funn økt betydelig. Den regnes nå som en fremmed art med høy økologisk risiko, og ekspertene mistenker at nye bestander er i ferd med å etablere seg i norske farvann.

Bare den siste uka er det rapportert om funn i Arendal, ifølge VG og TV 2.


Advarer også mot utenlandske maneter
Reiselege Gunnar Hasle har tidligere advart mot brennmaneter i både norske og utenlandske farvann. "Det kan være forbausende vondt å svømme på en brennmanet," sier han til Dagbladet, og understreker at enkelte arter i utlandet er enda verre.

"I Middelhavet finnes Pelagia noctiluca, en liten manet som er mye vondere enn de norske, og veldig vanskelig å se. Den kan gi kraftige smerter," forteller Hasle. Han fraråder også bruk av kjerringråd som urin eller alkohol på brennstedet, da dette kan gjøre vondt verre.

Videre trekker han frem at enkelte arter, som kubemaneter og portugisiske krigsskip, kan være direkte livsfarlige, særlig under utenlandsferier.


En blindpassasjer fra Asia
Hvordan klamremaneten havnet her? Den har trolig kommet med ballastvann fra skip eller via import av østers fra Asia. Uansett hvordan den har kommet, er konklusjonen klar: Hold avstand.