En liten, men uhyre plagsom nykommer har etablert seg i norske farvann – og den ser ikke ut til å forsvinne med det første.
Den såkalte klamremaneten, opprinnelig hjemmehørende i Stillehavet, har spredt seg fra Oslofjorden og videre langs hele kysten – helt opp til Vesterålen.
Ifølge biolog Rune Aae ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) er dette en utvikling det ikke finnes noen vei tilbake fra. "Den er omtrent like vanskelig å bli kvitt som stillehavsøstersen", forklarer han til Tønsbergs Blad. Han legger til: "Nå er det ingen sjanse for å bli kvitt den".
Manetens fremmarsj begynte for alvor i 2018, og siden da har funnene økt dramatisk. Havforsker Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttet forteller til VG: "Den er rapportert fra Oslofjorden, rundt kysten og helt opp til Vesterålen". Det skriver DinSide
Utenlands passasjer
Klamremaneten kom trolig til Europa som blindpassasjer i ballastvann fra skip eller via importert østers fra Japan og USA, ifølge Havforskningsinstituttet. I de stadig varmere norske vannene finner den nå gode nok forhold til å trives og reprodusere.
Liten, men lumsk
Til tross for størrelsen – maneten er svært liten – utgjør den en betydelig risiko. Den blir ofte ikke lagt merke til før det er for sent, altså etter at noen har blitt brent.
Det som gjør klamremaneten særlig farlig, er dens kraftige neslegift. Giften kan utløse sterke smerter, pustevansker, muskelkramper og hevelser.
Et råd hvis uhellet er ute
Biolog Rune Aae har ett klart råd til dem som har vært i kontakt med maneten: "Giften brytes ned ved 40 grader. Skyll huden under så varmt vann du greier uten å skåldes, så vil den intense svien gi seg".