Global sjokoladekrise: Prisene skyter i været - opp 250 %

22/03/2024 08:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Siden begynnelsen av 2024 har prisen på kakao nådd et rekordhøyt nivå og doblet seg siden andre halvdel av 2022.

Sjokoladeindustrien navigerer gjennom en turbulent periode ettersom kakaoprisene har nådd enestående høyder.

Siden starten av 2024 har kakaokostnaden doblet seg fra nivåene i andre halvdel av 2022, noe som forårsaker en kjedereaksjon i hele sjokoladeindustrien og påvirker forbrukere over hele verden.

Store sjokoladeselskaper som Hershey og Mondelez International har allerede overført disse økte kostnadene til kundene sine.

Som et resultat rapporterte Hershey et fall på 11,5 % i årsresultatet for fjerde kvartal 2023 og kunngjorde en reduksjon på 5 % i arbeidsstyrken. Barry Callebaut, verdens største sjokoladeprodusent, føler også presset og planlegger å si opp 2500 ansatte, som utgjør 18 % av arbeidsstyrken.

Klimatiske forhold påvirker kakaoproduksjonen

The Economist peker på værmønstre som en medvirkende årsak til de økende kostnadene.

"Siste sesong førte værforholdene til El Niño til uvanlig høye temperaturer og regn, som skadet avlingene."

Dette fenomenet har alvorlig påvirket kakaoproduksjonen i Vest-Afrika, spesielt i Ghana og Elfenbenskysten, som til sammen står for «omtrent 60 % av verdens avling».

2024 har sett en fortsettelse av ugunstige værforhold, med El Niño som førte til en alvorlig tørke til kakaoplantasjer, og reduserte produksjonen ytterligere. I år vil «gapet mellom global produksjon og forbruk være det største siden 2014», ifølge Bank Ing.

Situasjonen forverres av sykdommer som har spredt seg over kakaoplantasjene.

"Hovne skuddvirus og svartbelgsykdom - dreperen av kakaotrær - spredte seg over Ghana og Elfenbenskysten under kraftig regn i fjor," heter det i artikkelen.

Ved utgangen av 2023 var omtrent "20 % av kakaotrærne i Elfenbenskysten" infisert med hovne skuddvirus, ifølge Tropical Research Services.

Strukturelle og regulatoriske utfordringer

Krisen er også drevet av strukturelle problemer i kakaomarkedet.

Myndighetene i Ghana og Elfenbenskysten regulerer kakaomarkedene og setter priser for bønder, som nå er "250 % høyere enn gårdssalgsprisene i Ghana i 2023," ifølge Corporate Accountability Lab.

Denne ulikheten fraråder investeringer i nye plantasjer og reduserer bruken av gjødsel, noe som gjør trærne mer sårbare for ekstreme værforhold og sykdommer.

Kakaokrisen reflekterer bredere landbruksutfordringer. "Ekstreme værforhold påvirket også andre varer," med tørke i Thailand og India som påvirker risplantasjer og kraftig regn i Brasil som påvirker sukkereksporten.

Kakaoprisene som når en "høye på mer enn 46 år i handel" signaliserer krisens alvorlige og utbredte natur, og påvirker ikke bare sjokoladeindustrien, men det globale landbruket som helhet.

Læs også:

Alle tror at gutten er nyfødt: Virkeligheten er en helt annen Matthew Cook ligner på en nyfødt baby. Folk får sjokk når de hører hvor gammel den lille gutten egentlig er.
Han var verdens tykkeste barn som 9-åring og veide 190 kilo: I dag er han ugjenkjennelig En gutt som ble stemplet som «verdens feteste gutt» har forandret livet sitt fullstendig, og ser i dag ut som en helt annen