Greta Thunberg tiltalt

06/07/2023 17:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Klimaaktivisten Greta Thunberg har gjentatte ganger havnet i trøbbel med politiet, og nå har det skjedd igjen.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har gjentatte ganger satt seg selv i trøbbel med politiet. I de fleste tilfeller har dette vært forårsaket av at hun nektet å distansere seg fra demonstrasjoner.

Det er også dette som har ført til at den nå 20 år gamle kvinnen er tiltalt. Ifølge det svenske mediet Sydsvenskan skyldes dette at hun under en klimaaksjon i Malmö i juni nektet å følge politiets instrukser.

Der står det at hun ble bedt om å forlate stedet av politiet. Dette nektet hun, og derfor måtte hun angivelig fjernes fra nettstedet.

I etterkant har Greta Thunberg selv kunngjort hendelsen på sin Instagram-profil. Her skriver hun at hun og en rekke andre demonstranter hadde blokkert tankbiler som forsøkte å kjøre til havnen i Malmö.

– Vi valgte å ikke være passive tilskuere, men i stedet fysisk blokkere infrastrukturen som transporterer fossilt brensel. Vi tar tilbake fremtiden», skriver hun i innlegget, ifølge Ekstra Bladet.

Ifølge Sydsvenskan ble hele prosessen filmet av politiet. Det sies at de i utgangspunktet lot demonstrantene bli. Etter hvert utviklet demonstrasjonen seg, og uroen ble derfor for stor. Dette førte til at politiet begynte å sende demonstrantene vekk fra stedet.

Flere av de fremmøtte demonstrantene valgte å følge politiets instrukser, men ikke alle. Det var fire som nektet å fjerne seg fra stedet, så de måtte enten dras eller løftes vekk fra stedet. En av dem var Greta Thunberg.

Det har ført til at hun nå er tiltalt i Malmö tingrett. Det samme gjelder minst én annen demonstrant som også deltok denne dagen.

Den svenske aktivisten ble kjent over hele verden da hun begynte å slå til foran Riksdagen med slagordene «Skolestreik for klimaet». Det gjorde hun fra 20. august 2018 og utover. Hun streiket hver skoledag frem til riksdagsvalget i Sverige 9.

Siden har hun streiket hver fredag med mål om å få Sverige til å overholde Parisavtalen. I tillegg har hun også deltatt i demonstrasjoner i blant annet Brussel, Helsingfors og London.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.