Har tatt 142 år å bygge: Nå står ikonisk kirke endelig ferdig

04/04/2024 05:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå er den endelig snart ferdig.

Det er nesten mer regelen enn unntaket at store bygg ikke ferdigstilles i tide.

Men det er imidlertid også sjelden at arbeidet pågår i mer enn 140 år.

Det er imidlertid statusen til den enorme katolske kirken Sagrada Familia i Barcelona, som fortsatt er under bygging, selv om den første brusen ble kuttet i 1882.

Men det blir nå endret, skriver The Guardian.

Ifølge Esteve Camps, president for organisasjonen som har til oppgave å fullføre kirken, er det nå nok penger og materialer, så om to år vil Sagrada Familia endelig være ferdig.

Det inkluderer også det 172,5 meter høye tårnet som vil gjøre kirken til Barcelonas høyeste bygning.

Selv om kirken i dag er assosiert med arkitekten og kunstneren Antoni Gaudí, var han ikke den første arkitekten som jobbet med kirken.

Det var Francisco de Paula del Villar, som bare hadde tjent i to år før Gaudí tok over og radikalt endret planene for kirken.

Dessverre fikk han aldri anledning til å se det ferdige verket, da han allerede døde i 1926–100 år før kirken nå forventes å stå ferdig.

Hans død har bare vært ett av mange tilbakeslag for byggingen. Før Barcelona og kirken ble en turistmagnet, ble byggingen i sin helhet finansiert av donasjoner, som fra tid til annen ga en lunken boks.

Den spanske borgerkrigen kom også over da krypten og arbeidsrommet ble satt i brann, og ødela flere av modellene og planene etterlatt av Gaudí. Imidlertid kunne de senere gjenskapes.

Senest var det koronapandemien som satte arbeidet på vent i to år.

Men ferdigstillelsen – som ikke inkluderer dekorative detaljer, skulpturer og trappen som fører til hovedinngangen – er ikke bare ventet med glede.

Trappen er et stridspunkt. Ifølge organisasjonen har det alltid vært en del av Gaudís plan, men når den er ferdig i 2034, vil den spenne over to store byblokker, noe som krever at 1000 familier og bedrifter skal flyttes.

– Vi følger Gaudís plan til punkt og prikke. Vi er hans arvinger, og vi kan ikke gi avkall på hans prosjekt. Planen som ble presentert for de lokale myndighetene i 1915 og signert av Gaudí, inkluderer trappene, forklarer Esteve Camps.

Ifølge ham er det også opp til kommunen å gi den endelige tillatelsen til trappene.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.