Her er forklaringen: Derfor er trærne kledd i spøkelseslignende silkenett flere steder

06/07/2024 20:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange har sikkert lurt på hvorfor noen trær er kledd til Halloween.

Langs Söder Mälarstrand og Årstaviken i Stockholm har flere piletrær blitt kledd i et spøkelseslignende nett, i likhet med forberedelsene til Halloween.

Dette fenomenet, observert av Södermalm-beboer Bengt Hellman en mandag kveld, skyldes larver av piledderkoppmøll, som også er i slekt med den mer kjente hagedderkoppmøll.

Til avisen Mitt i forklarer tilkallende biolog Marcus Arnerup ved Statens naturhistoriske museum at disse larvene angriper piletrærne og spinner dem til silke for å spise bladene til beskyttelse.

På lignende måte har trær i andre deler av Södermalm, mellom Slussen og Hornstull, blitt påvirket av denne uvanlige aktiviteten.

Larvene forventes å forpuppe seg om kort tid, og angrepet vil da opphøre. De voksne sommerfuglene, som er hvite med svarte prikker, vil begynne å fly i løpet av juli til august.

Ifølge Arnerup varierer edderkoppmøllangrepene i styrke fra år til år, og selv om det kan se dramatisk ut, er larvenes tilstedeværelse vanligvis ikke skadelig for trærne på lang sikt.

Trærne kommer seg vanligvis og får nye blader i løpet av sommeren, selv om antallet larver i år er uvanlig høyt. Andre arter som epleedderkoppmøll er også observert, men disse angrepene er generelt mindre dramatiske.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.