Hold deg unna: Kun 1 av 10 inneholder faktisk det som står på pakken

04/05/2024 23:04

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er skremmende lesning i en ny undersøkelse av kosttilskudd.

Markedet for kosttilskudd er en milliardindustri, og hundretusenvis av nordmenn tar daglig alt fra multivitaminer til fiskeolje eller D-vitamin og kalk.

Det er også mye godt å si om mange kosttilskudd, siden flere av dem har bevist positive effekter på vår helse.

Man kan raskt kjøpe seg fattig i tilskuddene, og derfor tyr mange til å kjøpe dem på nettet, siden de ofte er billigere der enn i fysiske butikker.

Men hvis du foretrekker å bestille dine tilskudd hjem via nettet, bør du være svært forsiktig.

Kun 1 av 10 inneholdt det riktige

En ny undersøkelse, publisert i Jama Network, viser at det ikke er sikkert du får det du faktisk bestiller - i det hele tatt.

Skremmende nok viste undersøkelsen at det kun var sølle én av ti produkter som inneholdt den riktige ingrediensen i den doseringen som faktisk er angitt på produktet.

Et resultat som ikke overrasker Morten Hostrup, lektor i fysiologi ved Institutt for Idrett og Ernæring ved Københavns Universitet.

"I de fleste tilfeller inneholder produktene ikke det de lover – og til og med i noen tilfeller inneholder de forbudte stoffer," forteller han til Videnskab.dk, før han legger til:

"Det er heller ikke uvanlig at idrettsutøvere ender opp med å teste positivt i dopingkontroll etter inntak av kosttilskudd kjøpt på nett," sier han.

Det ville vesten

Grunnen til at produsentene i det hele tatt kan slippe unna med å selge noe som slett ikke lever opp til det det reklameres for, er at markedet for kosttilskudd er svært dårlig regulert.

Morten Hostrup anbefaler også at man helt unngår å kjøpe kosttilskudd via nettet.

Ikke bare risikerer du å kaste penger ut av vinduet for noe som ikke gir noen forskjell for deg, men det er også eksempler på at kosttilskuddene kan inneholde stoffer som ikke er godkjent for bruk av mennesker.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.