Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser

20/06/2024 22:13

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.

Først kjemmes de ytterste hårene, også kalt babyhår, frem på pannen, og deretter børstes hårfargen på.

På Tiktok har hashtaggen «scandihairline» mer enn ti millioner visninger, der spesielt unge kvinner får bleket de små, fine hårene som sitter på hårfestet mellom pannen og hodebunnen.

Men du må bare tenke deg om to ganger om det er en trend du bør være med på.

Det sier hudlege Johan Milling Holk Poulsen.

– Blekemidler har tross alt den konsekvensen at du skaper en kjemisk irritasjon på huden, og det er et potensial for at du kan bli allergisk mot ting, sier 'Go' morgen Danmark'.

Johan Milling Holk Poulsen vil ikke direkte fraråde å bleke håret, men har du allerede allergi eller sensitiv hud, må du virkelig vurdere risikoen, sier han.

Cæcilie Johansen, som er lege og PhD. i dermatologi og står bak Instagram-profilen @makeupandmedicine.dk, sier i likhet med Johan Milling Holk Poulsen at man må være klar over at hårfarging eller bleking kan få konsekvenser.

Du risikerer å få irriterende kontakteksem og i verste fall utvikle kontaktallergi hver gang du farger håret.

– Du har allergi for livet, understreker hun.

Ifølge Johan Milling Holk Poulsen er det ikke stor forskjell på huden i hodebunnen og huden i ansiktet.

Hårsekkene i hodebunnen fungerer også som løk, som suger næring fra hodebunnen slik at de kan vokse, forklarer han.

Når unge kvinner nå bleker det såkalte babyhåret, taler det til en trend der mange gjør litt for mange ting med hodebunnen og huden – altså overpleier. Og det er ikke bra, sier Johan Milling Holk Poulsen.

Han oppfordrer derfor til at du generelt holder et øye med om hodebunnen din har det bra.

Opplever du sår i hodebunnen, eller begynner å miste håret enten over en lengre periode eller som flekker i hodebunnen, bør du gå til legen, avslutter han.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.