Hva er den største strømforbrukeren i huset ditt? Det er verken kjøleskapet eller vaskemaskinen, men noe mange nordmenn ikke tenker over.

15/06/2024 19:14

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
De fleste ser etter strømslukere blant de største apparatene, men det er faktisk ikke alltid tilfellet.

I løpet av de siste årene har strømprisene vært et stadig mer påtrengende tema for nordmenn. Prisene har steget enormt, og plutselig ble det populært å spare strøm, og det med god grunn.

Når vi står overfor høye strømregninger og trenger å spare penger, fokuserer vi ofte på store apparater som kjøleskap eller vaskemaskiner.

De virkelige syndebukkene kan imidlertid være enheter som mange av oss slett ikke ville tenke på som store strømslukere.

Standbytilstander: Det kan bli dyrt

De største elektriske apparatene er ikke nødvendigvis de vi bruker mest eller de største. Det kan overraske mange at apparater som er igjen i standbytilstand kan bidra betydelig til det totale strømforbruket.

Å ta enheter ut av standby kan føre til betydelige besparelser, og dette vil tydelig kunne ses på strømregningen din.

Små maskiner med høyt energiforbruk

Elektriske vannkokere, induksjonstopper eller andre små apparater med høyt energiforbruk kan markant øke strømforbruket hvis de ikke brukes effektivt.

Å begrense bruken av dem og kun bruke så mye strøm som vi virkelig trenger, kan bety store besparelser.

Spesielt induksjonstopper, som folk slett ikke tenker på faktisk bruker strøm. Og hvis du planlegger å steke et egg på en liten panne, men skrur opp både varmen og overflatearealet, kan det altså bli en dyr omgang med egg.

Effektiv belysning

Ueffektiv belysning kan komme som en stor overraskelse for mange, da det bidrar til høyere strømforbruk.

Å erstatte tradisjonelle pærer med LED-pærer kan markant redusere energien som brukes til belysning, og spare på strømregningen.

Et 'smart hjem' kan faktisk være billig

Det virker kanskje ikke logisk at et smart hjem, som ofte vil være styrt av elektrisitet, faktisk kan gjøre strømregningen din billigere.

Faktum er at termostater, belysning og andre elementer som for eksempel kan styres med en app, vil gi deg langt større oversikt over hvor mye strøm som brukes.

I tillegg vil du kunne slå på og av selv når du er på farten, og du kan manuelt sette lys til å slukke etter et bestemt antall sekunder eller minutter.

På denne måten kan du unngå overforbruk.

Vår ovenstående lille guide kan forhåpentligvis hjelpe deg med å spare på strømmen, og dermed også på strømregningen din.

Igjen vil vi gjerne understreke at du spesielt bør være oppmerksom hvis du har induksjonstopper, for de kan faktisk være overraskende dyre i drift.