Hvis du bruker Nordea eller Vipps er det viktig at du leser dette

05/07/2024 21:00

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Som Nordea-kunde eller Vipps-bruker må man nå være ekstra oppmerksom.

Det kan virke som om det skulle gjøre tingene sikrere når det blir digitalt, men svindlere finner dessverre stadig nye måter å lure folk på.

Den siste tiden har det kommet historier om hvordan unge nordmenn har blitt truet med blant annet kniv til å utlevere sitt logg-inn til Vipps, hvoretter svindlerne har kunnet overføre store beløp.

Dette er imidlertid ikke den eneste måten svindlere prøver å svindle folk via Vipps:

For bare få minutter siden tikket det inn en e-post her til redaksjonen.

Avsenderen av e-posten så ut til å være fra Nordea, og de skrev at det venter en betaling på 450 NOK fra Vipps App. Jeg skulle bare logge inn i min Nordea-bank og godkjenne betalingen, så ville jeg motta pengene.

Deretter følger det en lenke som ser ut til å føre til nordea.com, men når man holder musen over lenken, kan man se at den i stedet fører til en tysk side som heter noe med transportunternehmen-mittag.

E-posten virket heldigvis raskt som en man burde være ekstra oppmerksom på, og derfor var det heller ingen som ble lurt av svindelen her.

Dessverre er det bare ikke alle som kan gjennomskue disse svindelmailene, som bare blir bedre og bedre, og derfor velger vi nå også å advare mot denne e-posten.

"Kjære kunde, Vi kontakter deg fordi du har en ny inntektsoperasjon på 450 NOK fra "Vipps APP" som venter på din godkjenning i Nordea Netbank.

Handling nødvendig: For å sikkert gjennomgå og godkjenne denne transaksjonen, vennligst logg inn på Nordea Netbank ved å bruke denne sikre lenken: Nordea.com

Viktig: Vennligst gjennomgå og godkjenn denne transaksjonen innen 13. juni 2024 for å unngå forsinkelser. For din sikkerhet vil Nordea aldri be om dine personlige bankopplysninger eller PIN-kode via e-post.

Hvis du har spørsmål eller trenger ytterligere assistanse, vennligst kontakt Nordea direkte."

Du kan også se et bilde av e-posten nedenfor:

Foto: Dagens.no

Slik kan du typisk se om en e-post er svindel

Selv om svindel-e-poster blir bedre og bedre med tiden, er det fortsatt ting som kan avsløre om det er svindel eller ikke.

I dette tilfellet kan vi først og fremst se at e-posten er sendt fra [email protected], hvilket altså ikke har noe med Nordea å gjøre. I tillegg kunne vi se at lenken førte et annet sted enn det opprinnelig sto når vi holdt musen over den.

Dessuten virket det heller ikke logisk hvorfor vi skulle motta 450 kroner fra Vipps app.

Mottar du en lignende e-post og er i tvil om hvorvidt den er ekte eller ikke, ring til Nordea (eller den påståtte avsenderen) og spør dem om de faktisk har sendt e-posten eller om du skal slette den og se bort fra den.

Klikker du på den og følger informasjonen, er det stor sannsynlighet for at du enten gir fra deg personlige opplysninger, eller i verste fall gir tilgang til din bankkonto, slik at svindlerne kan tømme den for penger.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.